25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Zafer Çağlayan: Hayatım boyunca faiz lobisinin damarına basmaya devam edeceğim

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, görevini Nihat Zeybekçi'ye devrederken çok sert açıklamalarda bulundu.

26 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Zafer Çağlayan: Hayatım boyunca faiz lobisinin damarına basmaya devam edeceğim
Ekonomi Bakanlığı görevinden istifa eden Zafer Çağlayan, devir teslim töreninde çok sert mesajlar verdi. Çağlayan 'ailemi çok ihmal ettim' derken gözyaşlarını tutamadı.

Çağlayan'ın açıklamaları şöyle:

"Ustalıkla düzenlenen bir komplo ile karşı karşıyayız. Basında bu komplonun başladığı ilk gün saat 07.00'de operasyon başladı. Saat 07:30'da Başbakan'a "görevden affımı istiyorum" dedim. O anda görevimden ruhen ayrılmıştım.

"BANA DÜŞMANLIK YAPANLARA HAYKIRIYORUM"

Ne ben, ne ailem ne de çalışma arkadaşlarımın en ufak bir hatası yok. Çok çalışmak var, bunu da şeref ve gururla yaptım. Ben adil bir hukuka inanıyorum, hayatında karakol yüzü görmemiş olan oğlum şu an tutuklu. Er ya da geç tüm gerçekler ortaya çıkacaktır. Bana düşmanlık yapanlara buradan haykırıyorum. Allah'ın izniyle her şey gün yüzüne çıkacak. Olay tamamen Türkiye hükümetine yöneliktir, gelmiş geçmiş en iyi Başbakan'a yapılan operasyondur. 56 yaşındayım, hayatımın 46 yılını çalışarak gelmişim, yoksulluğu gördüm, zenginliği de gördüm Allah'a şükür. Biz ilk darbe DP'ye yapılan ihtilal zamanında vurulmuştu. Aile olarak siyasete girmedik uzun zaman. 6.5 yıldır milletvekili maaşıma elimi hiç sürmedim, her ay bu maaşla 100 çocuğumuz bununla bursa alıyor. Ben de Kızılay bursuyla okumuş, üniversitedeki kredilerle okulu bitirmiş birisiyim.


*


'FAİZ LOBİSİNİN AYAĞINA BASTIK'

Şunu net ifade etmek istiyorum, bana değer verenlere, aileme yüz kızartacak hiçbir şey yapmadım. Ülkemiz üzerinde oynanan bu çirkin tezgahın ülkemiz ekonomisine, birlik beraberliğine verilen zarardan endişe duyuyorum. Biz faiz lobisinin ayağına bastık. Hayatımız yettiği sürece faiz lobisinin ayağına değil damarına basmaya devam edeceğiz. Bu noktada maalesef dış güçler etkili olur. Amaç 4.61 düşmüş faizleri, hükümetlerimiz öncesinde olduğu gibi yükseltmektir. Maalesef bugün faizler yüzde 10'lara dayandı.


*
"ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Herkes yaptığının hesabını mutlaka verecektir. Sizlerle burada 4.5 yıldır beraber çalıştım, 6 yıl boyunca bakanlık yapmış biriyim. Devletimin ve Başbakanımın bana vermiş olduğu görevi namusum ve şerefimle yaptım. Danışmanlarıma, çaycılarıma varana kadar, iş dünyası ile rekorlar yazdık. Göreve geldiğimde ihracat 102 milyar dolardı. Şimdi 152 milyar dolara çıkardık. Hizmet ihracatı 33.2 milyar dolar, 43.2 milyar dolara çıktı. 241 gümrük bölgesine ihracat yapıyoruz. Mikronezya ve Naura'ya ihracat yapmıyorduk, oraya da yaptık Allah'a şükür. Türk malının girmediği yer kalmadı. Teşkilatlarımızı güçlendirdik. 2009'da 97 merkezde toplamda 115 ticari müşavir merkezimiz vardı. Bugün 154 merkezde 250 ticaret müşaviri çalışıyor. Cumhuriyet tarihinde gelmiş geçmiş en güçlü teşvik sistemini getirdik.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da yaptım ama bu bakanlık başka. Hepsiyle gurur duyuyor, onlarla iftihar ediyorum. Türk ekonomisinin başarısında bu arkadaşlarımın imzası vardır.

Tüm milletvekillerine, bilhassa benim canım ciğerim olan Mersin milletvekillerine teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü en fazla ihmal ettiğim aileme yapmak isterim.



6 buçuk yıllık bakanlık sürecimde en az 2 buçuk yıllık sürecinde kimsenin gitmediği yerlerde iş adamlarıyla beraber geçirdim. İhmal ettiğim ailemin hakkımı helal etmesini istiyorum. Çocuğumu, eşimi, ailemi ihmal ettim. 24 saatin 19 saatini çalışarak geçirdim. Hepsinden önemlisi Mehmet Büyükekşi kardeşim ve tüm İhracatçı Birlik başkanlarına, MÜSİAD'a, TÜSİAD'a teşekkürlerimi sunarım. Bundan sonra yoğunluğumuz Mersin'de olacak.

'CANIM CİĞERİM EGEMEN BAĞIŞ KARDEŞİM...'

Değerli bakanımız görevi benden çok çok daha iyi yapacak inanıyorum. Aynı camiadan gelmekle iftihar ettiğim değerli bakanım ihracatın birebir içinde. Kendisine başarılar diyorum.

Canım ciğerim dostum, dava arkadaşım Egemen Bağış bakanıma ve kardeşime de teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Birbirimize yağ çekecek durumda değiliz, yağa ihtiyacımız yok. Kendisini sabah devir teslim töreninde izledim mükemmel bir konuşma yaptı.

'BENİM İŞİM KOLAY'

Zafer Çağlayan'ın ardından yeni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise şunları söyledi:

Bugüne kadar hizmetlerden dolayı Zafer Çağlayan'dan Allah razı olsun. İhracatçı Birlikleri başkanlığından, İhracatçı Meclisi üyeliğinden geliyoruz. Sayın bakanımız dünyada Türkiye'nin mal satmadığı ihracat yapmadığı ülke bırakmadı. O yüzden benim işim çok kolay.

Artık Türkiye başka bir boyuta geçti. Türkiye markalaşmaya, inovasyona geçti. Katma değerli ürünler konusunda çok hızlı bir şekilde yol alacağız.

Türkiye bir gecede insanların servetlerinin yarısını kaybettiği bir ülkedir. Oradan buraya 11 senede geldik. Şu anda yaşananaların hiçbir kıymeti yoktur. Türkiye'nin zarar görmensinden kim menfaat elde ettiyse asıl suçlu odur. Herkesin gözünü oraya çevirmesi gerekir."



ZEYBEKÇİ'NİN BAKAN OLMASI BELDEDE SEVİNÇLE KARŞILANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine değişikliğiyle Ekonomi Bakanlığı'na getirilen AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci'nin doğup büyüdüğü bin 500 nüfuslu Pınarlar Beldesi'nde büyük sevinç yaşanıyor. Zeybekci'nin ablası 65 yaşındaki Gülsüm Önümlü, "Allah Nihat Bey'i utandırmasın. Çok sevindik bakan olmasına. Bir tek bize değil ülkemize de hayırlı olsun. Anne ve babamız Nihat küçük yaşlardayken vefat ettiği için Nihat beni hep anne belledi. Kardeşlerimin en küçüğü. Onu kardeşleri olarak biz okuttuk. Tütün tarlalarında tütün kırarak okudu. Üniversitede bile okurken, tatillerde köye gelerek hep çalıştı. Bakan olması benim için de sürpriz oldu" dedi.

Zeybekci'nin çocukluk arkadaşı Mehmet Otaklı ise "Nihat çok zekiydi, derslerinde başarılıydı. Bakan olması benim için sürpriz olmadı" diye konuştu.

Pınarlar Belediye Başkanı AK Parti'li Ali Sicim de Zeybekci'nin Ekonomi Bakanı olmasından büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.