Halen portföyündeki 450 araçlık filoyla hizmet veren Alışan Lojistik, tren taşımacılığına da hazırlanıyor. Taşımacılık sektörüne yön veren önemli oyunculardan birisi olan ve geçtiğimiz günlerde 30. kuruluş yılını kutlayan şirket yakın coğrafyadaki yatırım fırsatlarını da takip ediyor. Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan ile hem sektörü hem de şirketin hedeflerini konuştuk.
- Alışan Lojistik’in temelleri nasıl atıldı?
Alışan Lojistik, Ertuğrul Alışan tarafından 1985 yılında 20 araçlık filo ile kurulmuş bir şirket. İlk etapta 14 çalışanla yolculuğuna Avrupa ağırlıklı kara taşımacılığı yaparak başladı. 2001 yılına gelindiğinde 200 araçlık bir filoya ulaştık. Bununla birlikte 1995 yılında antrepoların özelleşmesiyle birlikte depolama ve antrepo hizmetlerimiz de devreye girdi. Bunu likit lojistik ve katma değerli hizmetler izledi. 2005 yılında ise Türkiye’nin ilk tank ve tanker yıkama tesisi Alışan Den Hartogh’ı hizmete aldık. Türkiye’de tankerlerin yıkanması ve kontamine olmuş suyun arıtılması ciddi bir konu haline gelmişti. Son olarak 2009’da enerji lojistiği de başladık. Ağırlıklı yakıt, madeni yağ ve CNG-LNG taşıyoruz.
- Bugün geldiğiniz nokta hakkında bilgi verir misiniz?
Bugün karayoluyla gidilen tüm coğrafyaları kapsayan ve 200 bin paletlik depolama tesisleri sunan, likit ve enerji lojistiği hizmeti veren entegre çözüm sağlayıcı bir gruba dönüştük. Toplam 1.000 kişiye ulaştık. Son 5 senede, her yılı ortalama yüzde 20’lik büyümeyle geçirdik. Bu sene de agresif bir büyüme planımız var. Yine 15-20 büyüme hedefi koyduk. Merkezimiz İstanbul ama ağırlığımız Gebze’de. Bunun iki nedeni var. Uzmanlaşmaya çok inanıyoruz. Uzmanlaştığımız 2-3 büyük sektör var. Tüm sektörlere de hizmet veriyoruz ama kimya, FMC ve gıda sektöründe uzmanlaştık. Tabii kimya denince akla ADR konusu geliyor. ADR mevzuatı Türkiye için oldukça yeni.
- Ne demek ADR veya ADR ehliyeti?
Tehlikeli mal lojistiği demek. Bunun standartları Avrupa Kimya Sanayicileri Federasyonu tarafından belirlenmiş. ADR’yi Türkiye’de ilk yaptıran şirketiz. Taşıdığınız malın ne olduğunu, riskini ve acil durumda ne yapacağınızı bilmeniz gerekiyor. Buna uygun ekipman ve şoförlerin de ADR ehliyetine sahip olması şart. Türkiye’de mevzuata hayata geçirmeden 2001 yılından beri biz tüm ADR mevzuatı çerçevesinde hizmetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Çevre, sağlık ve güvenlik bizim için çok önemli. Yaptığımız her operasyonda karbon ayak izini nasıl düşürürüz, nasıl daha az atık çıkarırız veya daha az kağıt harcarız endişemiz var. Bunları her yıl ciddi takip ediyoruz. Avrupa Kimya Taşıyıcıları Federasyonu da bu bilgilerin raporlanmasını istiyor. Bu federasyona da üyeyiz. Ben aynı zamanda bu federasyonun yönetim kurulu üyesiyim. Üye olan tek lojistik firmasıyız. Çevre konusunda bazı adımlar atıyoruz. Depolar arası taşımayı elektrikli araçlarla yapıyoruz. Çevresel etkiyi azaltmak için gaz bazlı araçlarla ilgili çalışmalarımız var. Şu anda filomuza 40’tan fazla CNC ile çalışan araç var.
- Kaç araca ulaştınız?
Şu anda 450’yi geçti. Büyük kısmı kimya ve enerji gibi tehlikeli madde taşıyor. Yurtdışında ağırlığımız Avrupa. Bunun yanı sıra İran, Irak, Türki cumhuriyetler Rusya ve Körfez ülkeleri de payını giderek artırıyor. İran ve Irak’ta her geçen gün büyüyoruz. Irak Almanya’dan sonra Türkiye’nin 2. partneri oldu. Ticaret ne tarafa kayıyorsa lojistik şirketleri de altyapılarını ona göre geliştirip o coğrafyalara yönelmek zorunda. Biz İran pazarının da büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu pazara yönelik ciddi planlarımız var.
- Yeni yatırım var mı?
En son filoya 30 tane yeni dorse ilave ettik. Yeni planlarımız da var. Bölgesel yapılanmamız devam ediyor. Marmara’da aktifiz ama onun dışında Yalova, İzmir, Adana, Mersin, İskenderun ve Gaziantep’te de şu an depolama hizmeti veriyoruz. Yakında bu illere ilaveten 2 lokasyonda daha depolarımız devreye girecek. Bunun dışında 20 şehirden nakliye çıkışı terminalimiz var. Esas tesislerimiz Gebze, Dilovası ve Tuzla’da. Biz sadece ekipmana değil ekibe de yatırım yapıyoruz.
- Karayolu dışında başka alanda olacak mısınız?
Karayolu dışında intermodal netvorkümüz var. Partnerlerimiz var ve özüm ortaklarımızla denizyolu ve havayolu taşıması da yapıyoruz. Demiryolu ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Malum Türkiye demiryolunda özelleştirme sürecinde. Demiryolu altyapısına şu an ciddi yatırım yapılıyor. Demiryolu bundan sonra karayolunun ciddi bir alternatifi olacak. Demiryolu çok ciddi taşıma modlarından biri olacak.
- Siz de ilgileniyor musunuz demiryolu ile?
Tabii ki ilgileniyoruz. Demiryolu departmanımız 2 yıldır aktif çalışıyor. Trafik açılıp altyapı hazır olduğunda biz de bu konuda hizmet veriyor olacağız. Demiryolu tarafında oyun yeniden kurulacak.
150 MİLYON $ CİRO YAPTI
- Taşıma dışında farklı bir işiniz var mı?
Bizim ana işimiz lojistik. İşimiz olmayan şeylere pek girmiyoruz. Alışan Sigorta şirketimiz var. Grubun ihtiyaçlarına hizmet veriyor. Onun dışında bir de inşaat şirketimiz mevcut. Alta İnşaat. Grubun çok eski bir şirketi. Özel çalışmaları var ama bizim depolarımızın inşaatını da yapıyor. Depo inşaatı konusunda deneyimli şirket.
- Cironuz ne kadar?
Geçen seneyi yaklaşık 135 milyon dolarlık bir ciroyla kapattık. Orta vadede Türkiye içinde bölgesel yapılanmamızı tamamlayacağız. Hem İran hem Körfez için üzerinde çalıştığımız yeni projeler var.
- Lojistik sektörünün sorunları neler?
Ben aynı zamanda UND’nin de yönetimindeyim. Tabii ki sorunlar var. Zaman zaman kapılarla ilgili problemler yaşıyoruz. Belli bir süreç içinde çözülüyor ama bakanlık kalıcı çözüm arıyor. Kotaların da çok ciddi elleçlenmesi gerekiyor. Belli iyileştirmeler yapılıyor ama gemi büyük olunca dümeni kırması biraz zaman alıyor. Sektörün büyüyeceğine inanıyoruz. THY, 20 yıl önce adını duymadığımız noktalara bugün artık uçuş yapıyor. Bu da demektir ki insanlar gidiyor. İnsanların gittiği yere mal da gidecek. Dolayısıyla lojistik büyümeye devam edecek.
- Sosyal sorumluluk sorumluluk alanında ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Gebze bölgesinde bir okul yapıp bakanlığa devrettik. İkincisi için hazırlık yapıyoruz. Ama yeri belli değil. Muhtemelen hizmet verdiğimiz yerlerin birinde olacak. Bunun yanı sıra TEMA ile ortak çalışmlarımız var. Yaptığımız taşımaların tutarının belli oranında TEMA’ya destek veriyoruz.