10 Mayıs 2025 Cumartesi / 13 Zilkade 1446

İşadamı Güral, sır yatırıma hazırlanıyor

Kütahya deyince akla ilk gelen sanayicilerden İsmet Güral, yeni bir sektöre giriyor. Güral, yeni sektör için fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını, en geç bir yıl içinde duyuracaklarını belirtiyor.

Yaşar Kızılbağ29 Haziran 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İşadamı Güral, sır yatırıma hazırlanıyor

Kütahya deyince akla ilk gelen sanayicilerden Güral Ailesi’nin 2. kuşak temsilcilerinden İsmet Güral, yeni bir sektöre giriyor. Kardeşlerinden ayrıldıktan sonra halen porselen, viktrifiye, enerji ve turizm alanında faaliyet gösteren Güral Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, yeni sektör için fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını, en geç bir yıl içinde duyuracaklarını söyledi. Ancak Güral ısrarlarımıza rağmen hangi alana yatırım yapacağını açıklamadı. İsmet Güral ile eşi ve çocuklarının da hazır bulunduğu Belek’teki otelinin basın lansmanı sonrası sohbet ettik. Güral’ın sorularımıza yanıtları şöyle:

 - Güral Grubu nasıl doğdu?

Kuruluşumuz 1948’e dayanıyor. Babam Ali Güral’ın ilk yaptığı iş terzicilikti. Sonra ortaklarıyla birlikte kerestecilik işine girdi. Kütahya’da küçük bir yerde kerestecilik yapardı. Daha sonraki yıllarda değişik iş kollarına geçiş yaptık. İlk olarak 1966 yılında 27 odalı Gül Palas diye bir otelimiz açıldı. Halen de devam ediyor.

- Sizin iş hayatına atılmanız nasıl oldu peki?

Babam ben daha ilkokul 3’teyken alışmam için terziye çırak olarak verdi. Dükkanda 2 makine, raflarda biraz kumaş, bir usta ve kalfası vardı. Dükkan o kadar küçüktü ki bana yer yoktu. Ben dışarıda tabureyle oturuyordum. Elime bir iğne, yüksük ve bir de kumaş verdiler. İplik yok. Elim alışsın diye gün boyu iğneyi kumaştan geçirdim. Dükkan tam da benim okumakta olduğum Barbaros İlköğretim Okulu’nun hemen karşısındaydı. Akşam 5 gibi arkadaşlarım geliyor orada top veya bilye oynuyorlardı. Cumartesi öğlen üzeri hiç unutmam ustam 25 kuruş para verdi. Kanatlanmış gibi koşup eve gittim. Annem beni karşıladı. Kapının önünden geçen seyyar satıcıdan yenidünya alıp anneme götürdüm. Hayattan kazandığım ilk paraydı.

- Yeni dünya size yeni dünyanın kapısını açmış!

Doğru. Ama o parayı da babam vermiş terziye! Alışmam için. İlkokuldayken de yaz tatilleri babam beni kereste atölyesine götürürdü. İlkokulu bitirdikten sonra imtihana girdim Eskişehir’deki koleji kazandım. Türkiye’de o zaman sadece 7 kolej vardı. Okul biter biter bitmez yaz tatili doğru Kütahya’ya fabrikaya giderdik. Tomrukların ağaca yüklenişi sırasında tek tek sayar kayıt tutardım. Bütün yaz böyle geçerdi.

-  Ailenin sanayiciliğe geçişi ne zaman?

1996’da Gül Palas Oteli’ni açtıktan sonra 1982’lerin başında da yine babam sağken ilk kiremit fabrikasını açtık. Yine babam sağken yaptığımız işlerden biri de kömür işletmeciliği idi. Kütahya’da Değirmisaz Kömür İşletmeleri vardı. Burası devletin kapalı ocak olarak çalıştırdığı yeraltı işletmesiydi. Yeraltı işletmeciliğinde kömürün tamamını alamazsınız. Kenarlarda kalır. Topuk tabir edilir. Biz onları çıkardık ortaklarımızla birlikte. Kiremit ve tuğla fabrikalarına sattık. Kömür işinin başında ben vardım. İl il dolaşır tahsilat yapardım. Uzun yıllar kömür satışıyla uğraştık. O zaman ulaşım böyle kolay değildi. 1990’ların sonunda rezerv bitince kömür işini bıraktık. Babam 1985 yılında rahmetli oldu. 1989 yılında da bugünkü Güral Porselen fabrikasını kurduk. O yıldan beri de Güral Porselen’in başındayım.

- Turizme geçişiniz ne zaman ve nasıl oldu?

1989’da rahmetli Turgut Özal’ın başlattığı turizm hamlesiyle birlikte ilk olarak Manavgat’taki Klüp Alibey Otel’in arazisini aldık. 1988’de inşaatına başladık 1991 yılında devreye alındı. O yıllarda çok fazla mimar yoktu. Bizde de o mimarlarla çalışacak vizyon yoktu. Ama biz Osmanlı-Selçuklu mimarinden esinlendik. 1995 yılında ise Belek’teki araziyi aldık. 1997 yılında açıldı. Fakat turizmde 10-15 yıl içinde tesisler yıpranıyor. O yüzden Belek’i yeniledik. 2 yıl sürdü. 150 milyon liralık bir harcama yaptık. Şu anda turizmde Güral Belek ve Güral Tekirova otelleri ile hizmet veriyoruz. Bu arada 1995 yılında viktrifiye sektörüne de Güral Vit markasıyla girdik . 2. üretim tesisini kurduk. Daha sonra ise madencilik sektörüne girdik. Emet’te metal madenleri işletmeciliği yapıyoruz. Bir de inşaat şirketimiz var ama kendi işlerimizi yapıyoruz. Bugün itibariyle toplam 3 bin 500 çalışana ulaştık.

-  Enerjide neler yapıyorsunuz?

Manavagat ve Güdül’de HES işletiyoruz. İkisinin kurulu gücü 20 MW. Ayrıca İzmir’de rüzgar santrali için çalışmalarımız sürüyor. Onun kurulu gücü de 10 MW olacak. Gediz’de ise jeotermal enerji konusunda bir çalışmamız devam ediyor.

- Seçim sonuçlarına nasıl bakıyorsunuz?

Beklentimiz bir an önce koalisyonun kurulması. Çünkü Türkiye erken seçimden birşey elde edemez. Maliyeti ağır olur. Hükümetin kurulması lazım.

‘HOBİM AİLEM’

İşadamı İsmet Güral’a ‘En büyük hobiniz ne’ diye soduk. Aldığımız cevap ‘en büyük hobim ailemle gezmek’ oldu. İsmet Güral hatta çocuklarını çocuk yaşta yurtdışına bile çıkardığını, onlarla gezmekten keyif aldığını anlattı. Antalya’daki basın toplantısına ailenin tüm fertleriyle birlikte gelmesi de İsmet Güral’ın anlattıklarını doğrular nitelikteydi. Toplantıya İsmet Güral’ın avukat olan eşi Nesrin Güral, Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve kızı Harika Güral, oğulları Sami Güral ve Ali Güral ile gelini Ceren Güral katılmıştı.

FAHRİ KONSOLOS

İsmet Güral aynı zamanda Macaristan Fahri Başkonlosu ve Türk-Macar İş Konseyi Başkanı. Güral bu görevlerinden dolayı sık sık bu ülkeye gidiyor.  Güral son seyahatinde Macaristan’da satılık bir otele de talip olmuş ama daha sonra vazgeçmiş.

OTELLERİMİZDE YERLİ TURİST SAYISI YÜZDE 50 ARTTI

- Bu yıl Rus turist sayısında azalma var. Sizde durum nasıl. Fiyat kırdınız mı?

 Ruslar son dakikacı olduğu için son dönemde biraz artış var. Ama Rus turistin yerini yerliler aldı. Yerli turist sayısında geçen yıla göre yüzde 50 artış var. Büyük tesislerde fiyat kırma olmadı. Genelde ise fiyat düşüşü yüzde 10-15’ler düzeyinde.