RİZELİ AYDOĞAN GROUP ORTADOĞU’YA AÇILIYOR
İNŞAAT, kuyumculuk, gıda ve otel işletmeciliği konularında faaliyette bulunan Aydoğan ailesinin öyküsü Rize’den Zonguldak’a uzanıyor. Gıda toptancısı baba Muhammed Aydoğan’nın daha iyi iş imkanları umuduyla göç ettiği Zonguldak, ailenin İstanbul’a açılan kapısı oluyor. Ailenin üç oğlunun inşaat projelerini geliştirmek için şirketlerini kurarak, Anadolu yakasını kendilerine üs seçmeleri ise yeni faaliyetleri beraberinde getiriyor. Bir yandan nitelikli konut çalışmalarına devam eden Aydoğan Group Başkanı İrfan Aydoğan, bir yandan da yurt dışına açılarak büyük projeler üretmek için kolları sıvadı.
- İnşa ettiğiniz nitelikli konutlarla tanınıyorsunuz. Baba mesleği gıda toptancılığından, inşaata geçişiniz nasıl oldu?
Rize’den Zonguldak’a gelen babam Muhammed Aydoğan, gıda toptancılığı yapıyordu. O zamanlar sermayesi olanlar büyük şehirlere, sermayesi az olanlar ya da hiç olmayanlar da küçük şehirlere gidermiş. Onlar da Zonguldak’a gelmişler. Babam gıdacı da olsa iş yerlerini ve oturacakları konutların inşaatını da yapıyormuş. Bu, bizim oraların geleneğidir, herkes inşaat yapmayı bilir. Hatta 1969 yılında Zonguldak’ın ilk turistik oteli olan Ay Otel’i yapmışlar. Şu anda 82 yataklı bu otel, hizmet vermeye devam ediyor. Ben eğitim fakültesi mezunuyum ama yurt dışında inşaat üzerine eğitim aldım.1984 yılında amcamlarla birlikte çalıştım sonra onlardan ayrılarak kardeşlerimle birlikte 3 yıl kendi şirketimi kurdum.
- İnşaat dışında işleriniz de var.
Zonguldak’ta kuyumculuk ve otel işletmeciliği vegıda distribütörlüklerimiz devam ediyor.
- Projelere ilişkin bilgi verir misiniz?
Zonguldak, Marmara Ereğlisi ve İstanbul Anadolu yakasında tamamladığımız inşaatlar bulunuyor. Kale Grubu ile çözüm ortaklığı yapıp İstanbul Anadolu yakasındaki arsalarının üzerindeki yatırımların inşaatlarını tamamladık. Muhtelif konut ve iş merkezlerinin yapımından sonra ‘Panorama Park Moda’ projemizi bitirerek teslim ettik. Bağdat Caddesi yakınında devam eden konut projemiz ‘Cadde Park Erenköy’, tek blokta 54 dairelik bir proje. Son yapım teknolojilerinin, malzeme ve ekipmanların kullanılacağı, ortak sosyal alanlarının fitness, saunanın bulunduğu binada her daireye 2 kapalı otopark yeri tahsis ettik.
- Bundan sonra neler yapacaksınız, kentsel dönüşümün içinde olacak mısınız?
Tuzla merkezde yapmayı planladığımız inşaatlar var. İki adet arsa üzerinde 6 blok ve az katlı olarak planlanan ve toplamda 120 adet daireden oluşan inşaatlarımız var. 120 dairelik bir site yapıyoruz. 7-8 milyon dolarlık bir maliyeti olacak orasının bize. Açık yüzme havuzları, fitness, sauna, kapalı otopark, çocuk parkları ve oyun alanları olacak. Projenin başlangıç satış fiyatı ise 2 bin 750 lira olacak. Erenköy’de kentsel dönüşüm kapsamında çalışmalar yapıyoruz. Yeni bir projeye başlayacağız, yıkım yapıyoruz. 40 dairelik bir binanın yerine 54 dairelik 15 katlı bir bina yapacağız. Toplam 16 milyon dolar yatırım yapmış olacağız.
- Ortadoğulular’ın Türkiye ilgisi malum. Sizin projelerinize talep var mı?
Araplar blok satışlara ilgi gösteriyor. Tuzla projesinden de bir bloğu tamamen almak isteyen Ortadoğulu bir grupla görüşüyoruz.
- Türk müteahhitler yurt dışında da söz sahibi. Siz dışarıya açılacak mısınız?
Yurt dışında görüşmelerimiz oluyor, bunlardan en önemlisi Katar. 2020 Dünya Kupası nedeniyle Katar neredeyse yeniden inşa ediliyor. Biz de yeni bir şirket kurduk, o şirketle yüksek bina teknolojilerini kullanarak, kule vinçlerle, kalıplarla çalışmaları inceledik. O kurduğumuz şirkette o teknolojiyi burada uygulamaya başladık. Hem kendi inşaatlarımzda kullanıyoruz, hem de başka şirketlere hizmet veriyoruz. Firmalar bize statik kalıplarını veriyor, biz onu yapıyor ve uyguluyoruz. 550 bin Euro kule vinç aldık, 250 bin Euro kadar endüstriyel kalıp yatırımı yaptık. Bu çalışmayı yurt dışına taşıyıp oralarda inşaatlar yapabiliriz. Bu projeyi 2014’te hayata geçirmeyi planlıyoruz. Orada partner olacağımız firmaları netleştirince ilk adımı atacağız.
- Konut alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Öncelikle, nerede ve nasıl bir konuta ihtiyacımız olduğuna karar vermemiz gerekiyor. Projelerin araştırılması lazım. Projeyi sadece görmek yetmiyor. Müteahhidin araştırılması, proje, yapı ruhsatı ve tapu üzerinden inceleme ve araştırma yapılması, inşaatın yapım aşamalarının izlenmesi ve kullanılan malzemelerin sorulması yerinde olur.
İbrahim Bodur Yozgat fabrikasını işçilerimle konuştuktan sonra açtı
Çanakkale Grubu’nun inşaatlarını yapıyorduk. O inşaatlardan birini ziyareti sırasında ibrahim Bodur’un işçilerle arasında bir diyalog geçti. Bende çalışan işçilerin çoğu Yozgatlı. Bir gün İbrahim Bodur bey, işçilerle konuşurken nereli olduklarını sordu. İşçiler “Yozgatlıyız” deyince “Yozgat neresi, İstanbul neresi. Neden burada çalışıyorsunuz? diye sordu. Onlar da Yozgat’ta iş alanı ya da fabrika olmadığını söyledi. İbrahim Bey Yozgat’taki fabrika yatırımını bu konuşmalardan sonra gerçekleştirdi.
‘Babam son ana kadar işinin başındaydı’
İnşaatta sat-yapçı değil, yap-satçıyız. Üç erkek kardeş beraber çalışıyoruz. Kardeşim distribütörlüklerin başında. Abim kuyumculuk ve otelle ilgileniyor. Ben de İstanbul’da inşaatın başındayım. Babam 88 yaşındayken geçtiğimiz mayısta kaybettik. Son ana kadar kuyumcu dükkanımızda çalışıyordu. İş titizliğini, çalışmayı, disiplini, ne biliyorsak ondan öğrendik. Babam bizim danışmanımızdı, yaptığımız her işte bize destek oldu. Bize “Çalışın da kim alırsa alsın” derdi.
Turizmde de büyüyerek otel zinciri kuracak
1969 yılında Zonguldak’ın ilk turistik oteli olan Ay Otel’in inşaatı yapıldı ve işletmeye açıldı. Şu anda 82 yataklı bu otel hizmet vermeye devam ediyor. Otelcilik tecrübemiz de var, bu nedenle bundan sonra turizmde de büyümeyi hedefliyoruz. İstanbul’da bir iş oteli yapmayı istiyoruz. Bir otel zinciri oluşturabiliriz. Yer bakıyoruz. Bizim projelerimiz Anadolu yakasında ama otelle Avrupa yakasına da girebiliriz. Projenin 150-200 yataklı bir otel olmasını planlıyoruz.