İsviçre'deki Zürih Üniversitesi ve Almanya'daki Charite Üniversite Hastanesi'nden araştırmacıların fareler üzerindeki çalışması, sedef hastalığının tedavisinde kullanılan benzer ilaçların hayvanların kısa dönem hafızasında iyileşme sağladığını gösterdi.
Araştırmacılar, Alzheimer'a yakalanmaları için genleri değiştirilen farelerde iltihabı artırdığı bilinen bağışıklık sisteminin iki bileşenine yoğunlaştı.
Bir aylık olduğunda farelere haftada 2 kez bu iki bileşene 'Saldırması' için antikor enjekte eden araştırmacılar, beyne zarar verdiği düşünülen beta amiloid plaklarının yüzde 31 azaldığını gördü.
Daha yaşlı farelerde yapılan benzer testler de kısa dönem hafızasındaki hasarın oldukça azaldığını gösterdi.
'Nature Medicine' dergisinde yayımlanan araştırmada, beyne zarar verdiği sanılan protein birikiminin söz konusu ilaçlarla azaldığı vurgulandı.
Araştırmacılar, beyin iltihabının Alzheimer'da 'kilit rol' oynadığının sanıldığını, iltihabi bir hastalık olan sedefin (Psoriasis) bağışıklık sisteminin sağlıklı deri hücrelerine saldırmasından kaynaklandığını, iltihabın düzeyini kontrol eden bağışıklığın Alzheimer ve sedef hastalığıyla bağlantılı olduğunu açıkladı.
Ancak araştırmacılar, Alzheimer hastalığı sırasında beyin dokularının kademeli olarak zarar görmesinin kesin nedeninin halen bilinmediğini belirtti.
Bağışıklık sistemini hedef alan söz konusu ilaçların sedef hastalığına yakalanan kişilerde daha önce test edildiğini dile getiren araştırmacılar, şimdi amaçlarının Alzheimer hastaları için yeni tedavi yaklaşımları ortaya koymak olduğunu kaydetti.