Çankırı’da antibiyotik içtikten sonra fenalaşan ve 5 gündür hastanede tedavi gören üniversite öğrencisinin beyin ölümü gerçekleşti. Karatekin Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Muhasebe Bölümü 2. sınıf öğrencisi Derya Yücekaya (25), geçtiğimiz cuma günü dişinin ağrıması üzerine bitki çayıyla antibiyotik içti. Bir süre sonra fenalaşan Yücekaya, ev arkadaşının haber vermesi üzerine 112 Acil Servis ekiplerince Çankırı Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Yücekaya’nın, tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Doktorlardan alınan bilgiye göre, antibiyotiğin içerisinde penisilin maddesi bulunuyordu. Penisiline vücudunun verdiği reaksiyon sonucu ölen talihsiz kızın organları bağışlandı.
YAN ETKİLERE DİKKAT!
Uzmanlar ise yanlış antibiyotik konusunda uyarıda bulundu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, bilinçsiz antibiyotik kullanımlarında penisilin alerjisi görülebildiğini bildirdi. Leblebicioğlu, “Bu hafif bir deri döküntüsü olabileceği gibi solunum sıkıntısı, tansiyon düşmesi, bilinç kaybı, nabız sayısında hızlanma gibi etkileri olabilir. Her beta laktam antibiyotikte bulunmaz. Dolayısıyla kişinin direncine göre farklılıklar gösterebilir” diye konuştu.
Doktor kontrolü dışında kullanmayın
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, en son bir üniversite öğrencisinin ölümüne yol açan bilinçsiz antibiyotik kullanımının halk sorunu olduğuna dikkat çıktı. Barut, “Rastgele kullanılan antibiyotik grubu ilaçlar, bakterilerin direnç kazanmasına yol açarken, hastalıklarla mücadeleyi de çaresiz bırakıyor” dedi. Barut, şunları kaydetti: Antibiyotiklerin doktor kontrolü dışında kullanımı toplum ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturuyor.