14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Beyin ameliyatıyla da zayıflanabilecek

Aşırı şişmanlıkla mücadelede son çare olarak başvurulan 'obezite cerrahisi' yöntemlerine yakın bir gelecekte parkinson tedavisinde uygulanan teknikler kullanılarak, beyin ameliyatının da eklenmesi öngörülüyor.

AA15 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Beyin ameliyatıyla da zayıflanabilecek
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Feridun Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin dünyadaki gelişmiş toplumların en önemli sorunlarından birisi olduğunu vurguladı.

Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri nedeniyle mücadele edilmesi gereken önemli bir sorun olduğunu belirten Acar, bu sorunun çözümü için öncelikle kişinin beslenme alışkanlığının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması yönteminin denendiğini, sonuç alınamaması durumunda ise son çare olarak cerrahi çözüm yollarına başvurulabildiğini ifade etti.

Acar, beyin cerrahisi olarak, halen pratik anlamda obezite tedavisinde yerlerinin olmadığını, ancak önümüzdeki yıllarda bu hastalığın iyileştirilmesinde beyin cerrahisinin önemli rol oynayacağını bildirdi.

-Beyindeki yeme isteği baskılanacak-

Beyinde, yeme alışkanlığı ve bağımlılıkları kontrol eden bazı alanların bulunduğuna dikkati çeken Acar, şunları kaydetti:

'Beyinde dürtüleri kontrol eden alanlarda elektriksel ve kimyasal bozukluklar, kişinin aşırı yemesine ya da yeme dışında bağımlılıkların gelişmesine zemin oluşturuyor. Parkinson cerrahi tedavisinde kullandığımız tekniklerle o bölgelere girip, beyin içerisine elektrotlar koyarak o bölgelerin fonksiyonlarını düzenleyebiliyoruz. Beyindeki yemeyi tetikleyen merkezlerin aktivitesini baskılayarak kişinin yemesini normal seviyelere indirebiliyorsunuz.

Şu anda öncü uygulamalar var ve biz bu cerrahileri yapacak teknik altyapı ile birikime sahibiz ama rutin uygulamalar arasına girmesi zaman alacak. Bunlar pahalı ameliyatlar. Önümüzdeki yıllarda çalışmaların gelişmesiyle bütün tedavilere dirençli hastalarda bu bölgelere girip elektrotlar yerleştirilerek tedaviler yapılacak. Kontrollü akımlar vererek bu bölgelerdeki fonksiyon bozukluklarını dengeye oturtarak hastalarda anlamlı kilo kayıpları sağlayabileceğiz.'