27 Temmuz 2024 Cumartesi / 21 Muharrem 1446

Bir damla kanda tümör avı

Kolonoskopiden çekindiği için doktora gidemeyenlere kan testi çözüm oldu. Türkiye’de yeni uygulanan genetik incelemede, kanserli hücreye ait DNA değişiklikleri saptanıyor.

3 Eylül 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bir damla kanda tümör avı

BAĞIRSAK KANSERİNİN ERKEN TEŞHİSİNDE YENİ UMUT

KOLDAN alınan kanla, kolon kanserinde erken teşhis imkanı doğdu. Erken teşhis edildiğinde başarı şansı yüksek olan kolon kanserinde ölümleri geç kalınmış vakalar oluşturduğunu açıklayan edical Park Göztepe Hastane Kompleksi Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Yaman Sağlam, hastalığın tanısında özellikle kolonoskopiden çekinenleri rahatlatacak ve dünyada son bir yıldır uygulanmaya başlanan koldan alınan kanla yapılan genetik test hakkında bilgiler verdi.  Dr. Yaman Sağlam,  “Kolon kanserinin teşhisinde en son uygulamaya başlanan test ise koldan kan alınarak yapılan kolon kanserine özel genetik değişimin taranması yöntemidir.  Kolonoskopi yöntemi, uygulama zorluğu nedeniyle birçok risk altındaki birey tarafından tarama veya takip yöntemi olarak tercih edilmiyor. Bu durum; erken tanı şansını azaltıp, kanser ilerledikten ve bulgular ortaya çıktıktan sonra müdahale edilebilmesine neden oluyor. Oysa yeni uygulanmaya başlanan koldan kan alınarak yapılan kolon kanseri testi, kolonoskopi yaptırmaktan kaçınan hastalar için kurtarıcı bir erken tanı yöntemi oluyor” dedi. 

Sonuçlar hem hızlı hem de güvenilir

Dr. Yaman Sağlam, koldan yapılan kolon testini şöyle açıkladı:  Risk altında olduğu belirlenen bireylerden koldan 10 cc kan alınır ve dolaşıma karışmış olan kanserli hücreye ait DNA materyalinden kanserin varlığını gösteren yapı değişikliği belirlenir. Çalışma 7-10 gün içerisinde sonuçlanır. Çıkan sonuç kişide kanser oluşumunun var olup olmadığı şeklinde yorumlanır. Kanser oluşumu yoksa, birey belirli aralıklarla takip altında devam eder; çünkü daha sonra kanser gelişebilir. Sonuç kanser oluşumunun başladığı yönündeyse, klinik takip gerekir ve endoskopik yöntemler ile tümörün olduğu bölge belirlenir ve cerrahi uygulama değerlendirilir. Genetik test yapılarak elde edilen sonuçların çok hassas çalışmalarla elde edildiğinden güvenilir olduğunu söyleyen Sağlam, “Test, Amerika ve Avrupa’da son bir yıldır uygulanmakta olan en son teknolojik yöntemdir. Amerika’da yapılan bir çalışmada 2011 yılında altı ayda yaklaşık 30 bin risk altındaki bireye genetik tarama uygulanmıştır. Kolonoskopi gibi girişimsel bir yöntemin bu kadar bireye tarama yöntemi olarak kullanılması mümkün değildir” açıklamasını yaptı.

BAĞIRSAK KANSERİ ERKEN TEŞHİSİNDE YENİ UMUT

- Ailede (birinci ve ikinci derecede akrabalar) kalın bağırsak kanseri hikayesi
- Ailede (birinci ve ikinci derecede akrabalar) kalın bağırsakta polip hikayesi 
- Hastada kalın bağırsak poliplerinin olması
- Hastanın daha önce kalın bağırsak kanseri nedeniyle ameliyat olmuş olması
- Ülseratif Kolit (iltihabi bağırsak hastalığı)
- Diğer organların özellikle meme ve uterus (rahim) kanseri hikayesi.