26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bursa, kanser taramalarında zirvede

Bursa, halka ücretsiz kanser taraması yapılan merkezler arasında en başarılı iller arasında yer aldı. Her hafta yapılan değerlendirmede Bursa üst üste devam eden başarısıyla üst sıralarda ki yerini kaptırmadı.

Cihan30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
 Bursa, kanser taramalarında zirvede
Ulusal kanser tarama standartları doğrultusunda halka ücretsiz kanser tarama hizmeti sunan merkezler büyük talep görüyor. Kanser Daire Başkanlığı tarafından periyodik değerlendirmeler yapılan KETEM´ler arasında başarılı iller sıralandı. 2013 yılı son haftasında da Bursa lider oldu. Rahim ağzı kanseri taramasında Bursa birinci olurken meme kanseri taramasında ikinci oldu.
2013 yılında Bursalılara hizmetin en iyisini götürmeye çalıştıklarını söyleyen Bursa İl Halk Sağlığı Müdürü Resul Özbek, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek “Bursa’da geçmişten bu güne kadar yapılan çalışmalarla evvela halkımız erken teşhis konusunda aydınlatıldı. Daha sonra Döne Ocak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’ne vatandaşlar davet edilerek test yapılması sağlandı.” dedi.

TEK ÇARE ERKEN TEŞHİS

Alınan sonucun Sağlık Bakanlığı tarafından tespit edildiğini hatırlatan Özbek, şunları dile getirdi: “Yoğun şekilde vatandaşlarımızı eğitici çalışmalarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Halkımızla iç içe çalışan aile hekimlerimizin yoğun mesailerine rağmen kanser konusunda hassas olmalarının bundan önemli payı var. Ayrıca Bursa Halk Sağlığı çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bizde müdürlük olarak merkez ilçeler haricinde diğer ilçe belediye başkanlıkları ile görüşüp uzak mesafelerde oturan vatandaşlarımızın KETEM’e gelmelerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Maksadımız vatandaşımızın sağlığını koruyucu hizmetleri daha geniş kitlelere ulaştırmak. Emeği geçen bütün arkadaşlarımızı kutluyorum.”
Dr. Özbek, kanserin tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalanması gerektiğini kaydetti. Özbek, “Tarihi Muradiye Külliyesi´nde faaliyetini sürdüren Döne Ocak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) mutlaka başvurulmalıdır. Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken safhada yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan KETEM, kanserle mücadelede oldukça önem arz etmektedir.” diye konuştu.