25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Büyüme ağrısı deyip geçmeyin

Kol ve bacak ağrısı çeken büyüme çağındaki çocukların daha fazla dinlenmesi gerekiyor. Ağrılar sürerse tümör dahil çeşitli sorunlar çıkabilir.

30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Büyüme ağrısı deyip geçmeyin

Büyüme çağındaki çocuklarda genellikle kol ve bacak ağrıları çok sık karşılaşılan sorunlardır. Pek çok anne baba bu ağrıları büyüme ağrısı olarak düşünüp, çocuklarını bir hekime götürme ihtiyacı hissetmez. Özellikle kızlarda 8 ila 14, erkeklerde de 10 ila 16 yaşları arasındaki dönemde ağrının çok sık görüldüğünü söyleyen Medipol Üniversitesi Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Bülbül, “Ağrı dinlenmeyle de geçmiyorsa, anne babaların bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor” dedi. Bülbül dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı: 
Ağrının süresi: Ağrı birkaç günden fazla sürüyorsa mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Çünkü ağrı vücudumuzun güvenlik alarmıdır. Vücudumuz tehdit olarak algıladığı olayda sistemlerini aktive eder. 
Ağrının devamlılığı: Ağrı uzun süredir ve giderek artarak devam ediyorsa  dikkate alınması gereken bir sorun var demektir. 
Ağrı kesici ilaçlara ağrının cevabı: Kolayca eczanelerden ulaşabileceğimiz hiçbir ağrı kesici  kemik ve kastan kaynaklanan bir kanserin ağrısını kesemez. Fakat ağrı kesici ilaçların etkisinin azalmasıyla ağrı tekrar aynı şekli alıyorsa bu da değerlendirilmesi gereken bir durumdur. 
Gece ağrıları: Kötü huylu bir tümöre bağlı olan ağrıların çoğunluğu  gece daha da artarak devam eder. Kas ve kemik ağrısı gece uykusundan bir çocuğu uyandırıyorsa Kötü huylu bir tümörün olmadığının mutlaka ispat edilmesi gerekir. 
Ağrı olan bölgede ele gelen kitle: Büyüme çağındaki çocuklarda  ele gelen kitle ağrı varlığında ve yokluğunda tetkik ve inceleme gerektiren bir durumdur.