15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

‘Can’ kurtaran reform

Acil sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ile trafikteki yaralanmalarda ölümler yüzde 25 azalacak. Kent merkezlerindeki hastalara 10 dakikada, kırsala ise 30 dakikada ulaşılabilecek.

NEVİN BİLGİN ANKARA29 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Can’ kurtaran reform

Sağlık Bakanlığı’nın Meclis’e sunulan 2013 yılı bütçe tasarısında, acil sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve süratlendirilmesine ilişkin önemli hedefler yeraldı. Tasarıda yer alan maddelere göre,  trafik kazalarındaki yaralanmalarda bilinçli ilk yardım sonucu ölümler yüzde 15-18 , süratli ve bilgili acil yardımla ise yüzde 20-25 oranında önlenebilecek.

Hava ambulansları yaygınlaşacak

2012 yılı itibariyle 81 ilde bin 808 adet 112 acil sağlık hizmeti istasyonunda 2 bin 839 ambulansla hizmet verildiği belirtilen tasarıda, 2013 yılında acil durumlarda vaka ihbarından sonra kent merkezlerinde ilk 10 dakikada, kırsal alanda ise ilk 30 dakikada yüzde 95’in üzerinde bir orana ulaşılacağı kaydedildi. Tasarıda, 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin yaygınlaştırılmasıyla trafik kazası nedeniyle ölümlerin azaltılması sakatlanmaların önlenmesinin hedeflendiği belirtilerek, deprem, sel gibi birçok afette acil sağlık ve tıbbi kurtarma hizmetlerinin de yetişmiş personelle verilmesinin sağlanacağı ifade edildi. Acil hastalanma, yaralanma halleri yanında olağanüstü durumlarda verilen acil yardım hizmetlerinin plan, organizasyon ve uygulamasının sağlanması için gerekli sevk ve koordinasyon merkezlerinin geliştirileceği belirtilen tasarıda, kara hava, deniz ambulanslarının temini ve yaygınlaştırılmasının da amaçlandığı vurgulandı. Tehlikeli kimyasal ve biyolojik maddeleri bağlı tehditlere karşı sağlık merkezlerinin oluşturulması, sağlık ve insanı yardım faaliyetlerinin oluşturulması konusundaki çalışmaların da genel müdürlük ve il müdürlükleri düzeyinde çalışmasının yapılacağı belirtilen tasarıda, bu konuda sağlık merkezi oluşturulması yanında, personel eğitimi ve halkın bilinçlendirilmesine dönük çalışmalar yapılacağı anlatıldı.

Kimyasal tehlikeye karşı merkez

Ayrıca tasarıda biyolojik ve kimyasal ajanlara karşı tıbbi hizmetlere yönelik hazırlıkların yapılması, gerekli eğitimlerin yapılması, ulusal zehir danışma merkezinin faaliyetlerinin sürdürülmesi, toplumun hastalık ve kazalardaki ilk yardım bilgi ve becerisinin arttırılmasını sağlayacak eğitimlerin verilmesi yasal düzenlemelerin tamamlanacağı kaydedildi.