Bu çok önemli olmayan durum çoğunlukla kendiliğinden düzelebilir. Ancak bacaklardaki bu şekil bozukluğunun aşamalı olarak 3 yaşından itibaren düzelmesi gerektiğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Prof. Dr. Mustafa Yel, konuyla ilgili aileleri bilgilendiriyor.
Parantez bacak en ciddi bacak şekil bozukluğu olarak bilinir. Erken dönemde ameliyatsız tedavi edilebilen tibia vara- Obayn (çarpık bacak) sorununun tedavisi geciktirildiği takdirde zorlaşıp kemiklerde şekil bozukluğuna, hatta sakatlıklara yol açabilir.
Yenidoğan dönemi, yürüme öncesi dönem, ilk 3 yaş, 3-7 yaş ve buluğ çağı ile sonu (8 yaş- 17 yaş) (blaunt hastalığı) dönemlerinden herhangi birinde ortaya çıkabilir. Aile genellikle çocuk yürüdüğünde dizleri merkez alan bacak eğriliğini fark eder. topallama veya aksaklık çarpık bacağın belirtileri arasında yer alabilir. Hastalık tek veya çoğunlukla iki taraflı olabilir. Sanılanın aksine hastalık ağrı oluşturmaz, ağrı tedavi edilmemiş hastalarda 20 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar ve erken diz kireçlenmesiyle kendisini gösterir.
Çarpık bacak tanısı nasıl konulur?
Çarpık bacak deformitesi gözle rahatlıkla görülebilir ama soruna yol açan kemikleri değerlendirmek için mutlaka röntgen çekmek gerekir. Çekilen röntgende dizin açılarını ölçerek tedavi planlamak gerekir.
Çarpık bacakların birbirinden farklı nedenleri olabilir. Bunlar;
• Uyluk kemiğinin alt bölümünde ya da incik kemiğinin üst bölümünde önceden oluşmuş ve iyi kaynamamış bir kırık
• Çocukluk çağı artritleri (eklem romatizma ve enfeksiyonları)
• Raşitizm (D vitamini eksikliği nedeni ile kemiklerin gelişememesi)
• üstteki nedenlere bağlı düzgün gelişmeyen büyüme plakları (epifizler)
Buluğ çağında veya öncesinde aşırı kilolu olmak dizlerin iç kısmındaki büyüme plaklarını ezerek hasar vermekte ve büyüme orantısız olmaktadır.
Bazen de nedeni belli olmayan bir şekilde çarpık bacak gelişebilmektedir.
Bazı çalışmalarda, yaşam şekli ve yere diz çöküp uzun süreli yere oturmanında (Uzakdoğu asya ve ortadoğuda olduğu gibi) bacakların normalden biraz daha fazla içe döndüğü gözlenmiştir.
Çarpık bacakta tedavi yaklaşımları:
Çarpık bacak ile ilgili ebeveynlerin endişe etmemeleri gerektiğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi ortopedi kliniğinden Prof. Dr. Mustafa Yel, bu problemin ortopedi uzmanları tarafından konservatif ya da cerrahi tedavi yöntemleriyle düzeltilebileceğini, önemli olanın erken teşhis ve tedavi olduğunu belirtti. Tedavi yönteminin çocuğun yaşının küçük olması, deformitenin hafif olması gibi faktörlerle de ilgili olduğunu belirten Prof Dr Mustafa Yel, konservatif tedavide dizlere takılan hastaya göre özel yapım breysler- dizliklerin çok şişman olmayan küçük çocuklarda olumlu sonuçlar verdiğini, buluğ çağı sonrası ve yetişkinlerdeyse cerrahi tedavi şart olduğunu ifade etti.