14 Kasım Dünya Diyabet Günüyle ilgili açıklama yapan Dr. Murat Şahin, Dünya Sağlık Örgütüne göre 14 yaş altındaki dünya nüfusunu oluşturan 1 milyar 800 milyon çocuktan 440 bininin diyabetli olduğunu belirtti. Böylesine yüksek bir orana sahip diyabetli çocuk hastaların, kendilerini hastalıktan koruma bilincinden aciz olduğunu vurgulayarak, ‘ Ebeveynler diyabetli çocuk hastaların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için çocuklarının bu hastalığı taşıyıp taşımadığından emin olmalılar ve eğer çocukları diyabet hastasıyla diyabete karşı önlemlerini almalılar. Çocuğa diyabeti anlatmalı ve çocuğun da hastalığı hakkında bilinçli olmasını sağlamalılar. ’ Diye konuştu.
Ana belirtileri neler?
Dr. Şahin, Ebeveynlerin öncelikle hastalığın ana belirtilerinden haberdar olmaları gerektiğinin altını çizerek, “Çok su içme, çok idrara çıkma, halsizlik, hızlı kilo kaybı, bulantı ve kusma gibi belirtiler diyabetin ana belirtileridir. Bunların yanı sıra kilo problemi olan çocuklarda ise Tip 1 diyabet olabilir, bu sağlık problemini yaşayan çocukların kan şekerleri düzenli şekilde izlenmeli, gerekli insulin tedavisi de düzenli şekilde uygulanmalıdır.’ Diye konuştu.
Erken teşhis yaşam kalitesini etkiliyor
Dr. Şahin, diyabette erken teşhisin erken komplikasyonları (komaları) ve geç komplikasyonları (organ bozulmalarını) önlemede önemli olduğunun altını çizdi. Diyabetin ciddiye alınması gereken tehlikeli bir hastalık olduğunu belirten Dr. Şahin, “ Özellikle çocuklarda erken teşhis büyük önem taşıyor. Çocuğun gelecek hayatında kontrolsüz diyabet rahatsızlığı nedeniyle böbrek yetmezliği, kalp sorunları, körlük, damar bozuklukları, inme gibi rahatsızlıklar yaşamaması için küçük yaştan itibaren diyabetle yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Hareketsiz yaşam tarzından, aşırı kilodan ve dolayısıyla dengesiz beslenmeden kaçınmayı öğrenmesi gerekiyor. Bu noktada özellikle kendileri de diyabet hastası olan anne-babalar çocuklarının diyabet hastası olup olmadığını kontrol etmeli. Özellikle 13-14 yaşlarında ergenlik döneminde kendini gösteren diyabet hastalığıyla ilgili etkin gözlemcilik yapması gereken anne-babalar, çocuklarına hastalıkla mücadele için psikolojik destek de vermeli. Eğer hastalık belirtileri görülürse bir hekime başvurulmalı. “ sözlerini kullandı.
Diyabetli çocuklar nasıl beslenmeli?
Okul çağındaki diyabetli çocukların beslenme düzeninin de anne-babalar tarafından belirlenmesinin gerektiğini ve bu doğru beslenme alışkanlığının çocuğa erken yaşta kazandırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin, “Eğer Tıp 1 Diyabet ise karbonhidrat sayımı ve bunun insulin tedavisiyle ilişkisi öğretilmelidir. Ara öğünlerine dikkat edilmeli, spor yaparken, hastalık ve stres gibi durumlarda kan şekeri oranına göre beslenme değişiklikleri de ayarlanmalıdır. Tip 2 diyabetli çocukların ise hemen hemen tamamı kiloludur. Bu çocuklarda toplam kalori alımının azaltılması ve özellikle yağ ve basit şeker tüketiminin kısıtlanması ve şekerli içecek kullanımının ortadan kaldırılması gerekir.” Diye konuştu.