Ortodonti tedavisi gören hastaların en merak ettikleri konu tellerinden ne zaman kurtulacakları ya da tedavilerinin ne zaman sona ereceği… Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın yaşı kaç olursa olsun ister ortaokula gitsin, ister profesyonel iş hayatında yer alan bir erişkin olsun, ortodonti tedavisi gören istisnasız her hastanın gündemindeki en önemli konunun “Ortodontik tedavi süresi” olduğuna dikkat çekiyor.
“Ne zaman tellerimi çıkaracaksınız?”, “2 haftada bir gelsem daha hızlı biter mi?”, “Mezuniyette tellerim çıkacak değil mi?” gibi daha onlarca soruyla hem kendinin hem de meslektaşlarının sık sık karşılaştıklarını belirten Dr. Yalçın,FDA onaylı Acceledent cihazının kullanılmasının tedavi süresini yaklaşık yarı yarıya azaltabildiğini ifade ediyor.
Dişlere Titreşim Veriliyor
Acceledentcihazının uygulamanın tedavi süresini nasıl kısalttığına gelince… FDA onaylı bir cihaz belli bir frekansta titreşerek çalışıyor. Ağıza giren bir aparata sahip cihaz tedavi süresince her gün, belli bir süre hasta tarafından uygulanıyor. Düzenli kullanıldığında aygıtın tedavi süresini %40 oranında kısalttığı tespit edilmiş durumda. 2 yıl olarak planlanan bir tedavinin süresi aygıt kullanıldığında 1 yıl ya da 1.5 yıla indirgenebiliyor.
Bu yeni uygulama, tedavi süresinin uzun olmasından şikayet eden hastalara alternatif bir tedavi seçeneği sunuyor. Dr. Yalçın “ Tedavi süresi uzun olduğu için ortodonti yaptırmak istemeyen, onun yerine protez yaptırmayı düşünen hastalar da kendi dişleriyle yaşamaya devam edebilirler” diyor.
Dişler Şeffaf Plaklar İçinde Düzeliyor
Erişkin ortodontik tedavileri ile ilgili önemli bir diğer yenilik ise‘şeffaf plaklar’ ile ortodontik tedavi. Bu yöntemin sabit olarak yapılan geleneksel tedavilerden en önemli farkı takıp çıkartılabilenşeffaf plaklar yardımıyla yapılıyor olması. Dr. Yalçın tedavi sürecini şöyle anlatıyor; “Öncelikle ilk muayenede, kişinin şeffaf plaklar ile tedavi edilip edilemeyeceğine karar veriliyor. Eğer uygun bulunursa, alt ve üst dişlerden bir çift ölçü alınıyor. Yapılacak tedavi ortodontist tarafından planlanıyor ve Amerika’ya gönderiliyor. Amerika’daki teknik ekip ile tam bilgisayar desteği ile tedavi detaylandırılıyor ve tedavide kullanılacak olan plaklar, el değmeden hazırlanıyor. Yaklaşık 20 gün sonra şeffaf plaklar hastaya takılıyor.”
En önemli avantajı istenildiği zaman çıkartılabilmesi olan bu plaklar, oldukça ince ve hafif bir malzemeden yapılıyor. Gün içinde ve uyurken, toplantıda, yazı yazarken rahatlıkla kullanılabiliyor. Sadece yemek yerken çıkarmak gerekiyor. Dr. Yalçın, bu yöntemin tüm dünyada “Şeffaf plaklar ile ortodontik tedaviözel eğitim sertifikası, kullanma ehliyeti” olan ortodontistler tarafından uygulanabildiğine dikkat çekiyor.
Ortodontide Kök Hücre Uygulaması
Ortodonti alanında bir diğer yenilik de son dönemde popüler olan trombozitten zengin plazma (PRP) ile kombine yapılan ortodontik tedavi. Kendi kanımızın “kök hücre deposu” olduğunu artık hepimiz tarafından bilindiğine dikkat çeken Dr. Yalçın, tedavinin süreçlerini şöyle anlatıyor. “Kan veriyorsunuz. Kan, özel aygıtlarla belli sürelerde santrifüj ediliyor. Bu yolla kırmızı kan hücrelerinden ayrıştırılan sıvı, yine çeşitli amaçlarla kendi dokumuza enjekte ediliyor.” Dr. Yalçın, İmplant operasyonlarında, kemik iyileşmesini hızlandırmak için, kemik kaybı olan hastalarda yaklaşık 1 yıldır kullanılan yöntemin artık ortodontik tedavi hastalarında, diş hareketini hızlandırmak ve kemik hacmini korumak amacıyla kullandıpını ifade ediyor.