14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Erkeklerin korkulu rüyası

Op. Dr. Tamer Şakrak erkeklerinin korkulu rüyası haline gelen büyük meme probleminden kurtulmanın artık günümüzde zor olmadığını söyledi.

İHA7 Ocak 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Erkeklerin korkulu rüyası

Erkeklerinin korkulu rüyası haline gelen büyük meme probleminden kurtulmanın artık günümüzde hiçte zor olmadığını söyleyen Op. Dr. Tamer Şakrak, "Meme dokusu, hormonal uyarılara son derece duyarlı, fonksiyon ve boyutları hormonal uyarilar ile belirlenen, özelleşmiş bir salgı bezidir. Erkek ve kadında hayatin farklı evrelerinde anormal meme büyümesinin meydana gelmesi, farklı sorunlara yol açar" dedi.

RegenPlast Estetik ve Plastik Cerrahi kliniğinden Op. Dr. Tamer Şakrak konu hakkında yaptığı bilgilendirmede, "Erkek hayatı boyunca 3 farklı evrede östrojen hakimiyetine maruz kalır. Bunlardan ilki erken bebeklik evresi olup, östrojenin ana kaynağı anne sütüdür. Annesini emen bebek, anne sütü aracılığıyla yoğun östrojene maruz kalır ve bebeklerin bu nedenle göğüsleri belirgindir. Anne sütünü bırakan bebeklerde bu etki kaybolur. Erkek ikinci kez ergenlik döneminde yüksek östrojen düzeyine maruz kalır. Bu evrede östrojenin ana kaynağı böbreküstü bezlerdir. Eş zamanlı testesteron yükselmesi vücutta cinsel değişimleri tetikler. Üçüncü evre yaşlılık evresi olup, vücutta yağlanma artışı ile yağ dokuda östrojen üretimi tetiklenir ve yaşlılıkta da göğüsler büyür.''diye konuştu.

"Özellikle ergenlik döneminde ki hormonal değişimler sonrası meydana gelen göğüs büyüklüğünün, sonraki zamanlarda kalıcı olmasına, erkekte kadın tipi meme büyümesi anlamına gelen 'jinekomasti' adı verilir" diyen Op.Dr.Tamer Şakrak, açıklamasını şöyle sürdürdü;

Yapısal olarak 3 tip jinekomastiden bahsedilebilir;
1- Glandüler Jinekomasti (gerçek jinekomasti), tıpkı kadın meme dokusu gibi erkekte fonksiyonel olabilen meme dokusunun kalıcı olarak gelişmesidir
2- Lipomatöz Jinekomasti (yalancı jinekomasti), anormal bir yağ birikimi olarak (lipodistno?), erkeklerde göğüslerin aşırı yağlanması sonucu meydana gelir.

3- Miks (Karışık) Tip Jinekomasti, hem meme dokusu hem de yağ dokusu içeren kalıcı meme büyümesi şeklindedir.'
Jinekomastinin tipi deneyimli hekimler tarafından elle muayene sırasında belirlenebilir. Ancak tam teşhis ultrasonogıa? ile konur. Lipomatöz ve karışık tipte olan jinekomastiler genellikle sadece liposuction (yağ emme) işlemi ile tedavi edilebilir. Glandüler tipte ise meme dokusunun tam temizlenebilrnesi için meme başından yapılan yarım ay kesi ile girilmesi ve fazla dokunun çıkarılması gerekir. Gerek liposuction ile gerekse cerrahi eksizyon ile yapılan jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Ameliyat süresi ortalama 1 saat olup, hasta aynı gün ya da 1 gün sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrası hastanın 4 hafta süreyle özel bir bandaj kullanması önerilir. Her iki operasyonda da göğüste iz kalmaz."