12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

'Gülenay' için uygun kordon kanı bulundu

Kanseri 9 ay süren tedaviyle yendikten sonra nikahından 2 gün sonra hastalığı yeniden nükseden 25 yaşındaki Gülenay Gürbüz Elmacı'ya ilik nakli yapılabilmesi için yurt dışından uygun kordon kanı bulunduğu ancak doku grubu uygunluğunun detaylı olarak araştırıldığı bildirildi.

8 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
'Gülenay' için uygun kordon kanı bulundu
Gülenay Gürbüz Elmacı'nın tedavisi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji-Onkoloji Hastanesi'nde Prof. Dr. Ali Ünal'ın gözetiminde sürüyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ünal, Gülenay'ın yaklaşık 1,5 yıl önce 'akut lösemi' teşhisi koydukları bir hasta olduğunu belirtti.

Teşhisin ardından kemoterapiye başladıklarını ve hastanın bunu sonucunda sağlığının düzeldiğini ifade eden Ünal, şöyle devam etti:

'Bu hastalara kemik iliği nakli yapıyoruz. Yani mutlaka uygun donör arıyoruz. Anne-babasından veya yurt dışından tarama yaparak hastaya nakil yapmaya çalıştık. Ancak, bu süreçte uygun donör ve kemik iliği bulamadığımız için beklemeye karar verdik. Tabi uygun donör bulamayınca yaklaşık 1 ay önce hastalık yeniden tekrarladı. Ancak, kemik iliği bizim için bir şans olarak duruyor. Bütün Avrupa, İsrail, özellikle doku grubunun, kemik iliği veri bankasının çok olduğu ülkeleri tarıyoruz, taratıyoruz. Bunun için bize İstanbul Kemik İliği Bankası yardımcı oluyor. Hastamız şu an kemoterapi alıyor. Kemoterapi alan hasta için nakil daha elzemdir. Daha kısa sürede doku grubu uygun kemik iliği bulmamız gerekir. Tabi bunun için kesin bir süre vermiyoruz. 1 ay, 3 ay, 6 ay da olabilir.'

-'Kaba bir bakışla elimizde uygun donörler var'-

Ünal, Gülenay Gürbüz Elmacı'nın arkadaşlarının uygun donörün bulunabilmesi için kampanya başlattıklarını anımsatarak, 'Tabi bu kampanyada uygun doku buluruz ya da bulamayız, onu bilemiyoruz ama bulma ihtimalimiz fazla. Ayrıca şu an kordon kanı yönünden tarıyoruz. Tam uyumlu kordon kanı bulmuş durumdayız, kordon kanından da nakil yapabileceğiz' dedi.

Uygun kordon kanını Avrupa ve ABD'deki kordon kanı bankalarını tarayarak bulduklarını dile getiren Ünal, şu bilgileri verdi:

'Tabi uyguna yakın olan donörü buluyoruz ama bunların alt gruplarını tarıyoruz. Yani daha ince detaylı doku grubu uygunluğuna bakıyoruz. Bunlar uygunsa hastaya veriyoruz. Kaba bir bakışla elimizde uygun donörler var ama bunların detaylarına baktığımızda bir kısmı uyuyor, bir kısmı uymuyor.'

Sosyal paylaşım sitesindeki kampanyanın, Sağlık Bakanlığı'nın harekete geçirilmesi açısından da güzel bir kampanya olduğunu dile getiren Ünal, şunları anlattı:

'Yaklaşık 10 yıl önce Türk-Kök adı altında Türkiye'nin kemik iliği veri bankası yapılmasına karar verildi. Yaklaşık 8 yıl önce bunun bununla ilgili hazırlıklar tamamlandı, 4 yıl önce bu çalışmalar çok daha ilerledi, altyapısı hazırlandı ama şu ana kadar faaliyete geçmedi. Bizim bir hastamız için doku grubu uygun ilik bulmamızın ihtimali kendi ülkemizdir. Tabi ki kendi ülkemizin doku grubu bize daha iyi uyar. Kendi veri bankamız kurulursa bu hastalarımız için doku grubu uygun kemik iliği bulma şansımız olacak. Böyle kampanyalar bizim idarecilerimizi, Sayın Bakanımızı uyarıp, bu Türk-Kök Projesi'ni çok hızla hayata geçirilmesinin gerekliliğini gösteriyor. Çünkü, Gülenay bir tane değil. Böyle doku grubu bekleyen yüzlerce hastamız var. Bunlar için çok iyi tarama yapılıyor. Şu an Ankara ve İstanbul veri bankaları çalışıyor ama hepsine bulabiliyor muyuz, geç buluyoruz. Hasta için bazen geç oluyor. Kampanyalar bu tür hassas konulara insanlarımızı duyarlı hale getiriyor. İnsanlarımız eskisi gibi değil. Kan verin, organ verin, doku verin deyince hemen koşuyorlar.'

-'Umutluyuz, inşallah uygun ilik bulunacak'-

Gülenay'ın eşi Umut Elmacı da 5 Eylül'de nikah yaptıklarını, 17 Kasım'a da düğün tarihi aldıklarını ifade ederek, eşinin nikahtan 2 gün sonra hastalığının yeniden nüksettiğini belirtti.

Eşinin tekrar sağlığına kavuşması için ilik nakli yapılması gerektiğini dile getiren Elmacı, uygun kemik iliğinin bulunması için birçok kişinin kan verdiğini söyledi.

Uygun donörün kısa zamanda bulunmasını umut ettiklerini ifade eden Elmacı, arkadaşlarının sosyal paylaşım sitesinde 'Ayın her hali Gülenay'dır' adıyla kurdukları grup sayesinde kan veren kişi sayısının 30 bine yaklaştığını anlattı.

Elmacı, kampanyadan umutlu olduklarını dile getirerek, 'İnsanlar çok duyarlı, sağ olsunlar. Herkes yardımcı oluyor. Ancak, devletin de destek olması gerekiyor. Günde 40-50 kan örneği çalışılabiliyor. Bu sayının artması lazım, daha çok hastaya umut ışığı olması lazım, daha çok hastanın hayata tutunması lazım. Bunun için de makineler alınması lazım. Biz destek bekliyoruz. Umutluyuz, inşallah uygun ilik bulunacak' diye konuştu.