14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Hastalara peygember sabrı anlatılacak

Hastanelerde görevli din adamları, hasta ve yakınlarına ‘Mevlam neylerse güzel eyler’ fikri aşılayacak.

Ahmet Fatih Erturan10 Ocak 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hastalara peygember sabrı anlatılacak

Sağlık Bakanlığı ve Diyanet işleri Başkanlığı’nın başlattığı hastalara manevi destek projesinin ayrıntıları netleşti. Proje kapsamında hastalara ve hasta yakınlarına peygamber sabrı anlatılacak. Ankara Üniversitesi’nden 20 uzman insan psikolojisi hakkında eğitim aldı. Proje gelecek hafta pilot uygulama olarak Ankara’daki Ulus Devlet Hastanesi ve Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başlayacak. İlk etapta kanser, beyin travması, kalp rahatsızlığı ve dünyada ünlülerin buz kovası eylemiyle dikkat çekilen ALS hastalarına uygulanacak. Projede hastalara din psikolojisi adı altında tedavi verilecek.

Papaz ve haham da görev alabilecek

Manevi destek projesinde hastanın yanı sıra hasta yakınları da isterse bu hizmetten yararlanacak. Projede sadece imam değil, diğer dinlerin din adamları olan papaz ve haham da görev alabilecek. Başta kanser hastaları olmak üzere birçok hasta bu hizmetten yararlanabilecek. Projeyi pilot çalışma olarak başlatan din psikolojisi uzmanı Prof. Dr. Öznur Özdoğan, yüksek lisans öğrencilerinin iki yıl maneviyat, tıp ve psikoloji konularında eğitim aldığını belirtti.

‘Mevlam neylerse güzel eyler’

Dört ayda 30 hasta üzerinde pilot çalışmayı gerçekleştirdiğini söyleyen Özdoğan, destek talep eden hastalara olumsuz düşünce orucunu önerdiğini belirtti. Özdoğan “Hasta bu sayede ‘Bu neden benim başıma geldi’ gibi bir düşüncenin yerine ‘Mevlam neylerse güzel eyler’ düşüncesini aşılıyoruz” dedi. Bibliyoterapi adı verilen yöntemle hastalara sabrın anlatıldığını bildiren Özdoğan şöyle devam etti: Hastalıkla ilgili deneyim yaşayan peygamberlerin hikayeleri anlatılıyor. Böylece sabırlı olmaları konusunda destek verip bu hikayelerden kıssadan hisse çıkarmalarını istiyoruz. Hikayeler, hastaların hastalığıyla baş etmesini sağlıyor. Ayrıca olumsuzluk ve umutsuzluk taşıyan arabesk müzikleri önermiyoruz.