19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Maske zorunluluğu kalkıyor mu? Bakan Koca'dan heyecanlandıran açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Özellikle okullarda maske kullanımı dahil olmak üzere gelecek hafta Bilim Kurulu'nda çok önemli kararlar alınacak' dedi.

AA14 Nisan 2022 Perşembe 15:24 - Güncelleme:
Maske zorunluluğu kalkıyor mu? Bakan Koca'dan heyecanlandıran açıklama

Bazı temaslarda bulunmak üzere Sakarya'ya gelen Bakan Koca, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım'ı ziyaret ederek Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı.

Koca, gazetecilere yaptığı açıklamada, sağlık altyapılarının durumunu yerinde görmek, tıp fakültesi öğrencileriyle görüşmek ve sağlık çalışanlarıyla hemhal olmak için Sakarya'da bulunduklarını söyledi.

Vali Kaldırım ve İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü ile şehirde verilen sağlık hizmetleri ve yeni hizmet mahalleri hakkında değerlendirme yapacaklarını aktaran Koca, "Sakarya'da yaşayan vatandaşlarımızın sağlığı için daha iyi ne yapabiliriz bundan sonrası için bunu değerlendirmiş olacağız." diye konuştu.

- "SORUNLARI AŞMAK İÇİN BÜYÜK ÇABA SARF EDİYORUZ"

"Salgın günleri artık geride kalıyor." diyen Koca, şöyle devam etti:

"Sağlık hizmetlerini, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla ulaştığı zirvede tutmaya kararlıyız. Gücü ve sağlam altyapısıyla dünyanın gıpta ettiği sağlık sistemimiz, deneyimli sağlık insan kaynağımız, hepimizin gurur kaynağı oldu. İnşallah önümüzdeki dönemde, sağlık sistemimizi daha da güçlendireceğiz.

Salgının ağır ve korkunç yükü üzerimizden kalkarken, gündemimiz de değişti. Artık sağlık meslek mensuplarımızın memnuniyetini temin etmek ve her zaman vatandaşlarımızın uygun sağlık hizmetini en iyi koşullarda almasını sağlamak için daha çok gayret ediyoruz. Bütün sorunları aşmak için büyük çaba ve gayret sarf ediyoruz. Bu aşamada, Sakarya bizim için son derece önemli bir merkezimiz. Bu şehrin adına yaraşır bir hizmet vermekte kararlıyız."

Bakan Koca, ziyarette özellikle sağlık yatırımlarına yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini belirterek, geçen ay iki yeni 1. basamak sağlık tesisini hizmete açtıklarını, şu an toplam 1776 yataklı (hastaneler dahil olmak üzere) toplam 9 yatırımın inşaatının devam ettiğini, ihale, arsa ve proje aşamasında olan 4 yatırımlarının daha mevcut olduğunu anlattı.

- "SAKARYA ŞEHİR HASTANESİ TÜM BÖLGENİN SAĞLIK ÜSSÜ HALİNE GELECEK"

En önemli yatırımlardan biri Sakarya Şehir Hastanesinin gelecek yıl tamamlandığında 1000 yatağı ve 305 bin metrekare kapalı alanıyla tüm bölgenin sağlık üssü haline geleceğini vurgulayan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sakarya'mızda toplam yatak sayısını 2002'den bugüne, 960'dan 2 bin 354'e, yani tam 2,5 katına çıkardık. Bu yatırımlarla Sakarya'da 4 bin 130 yatakla sağlık hizmeti vereceğiz. 2002'de 6 olan 112 acil istasyon sayısı 37'ye, ambulans sayısı ise 9'dan 65'e çıktı.

Sakarya'daki bu dev yatırımlara paralel olarak insan kaynağımıza da çok önem veriyoruz. Bugün ilimizde 9 bin 76 kişilik sağlık ordumuzla vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bu sayı 2002'de 1948'di. Bugün ayrıca burada pırıl pırıl gençlerle tıp fakültesi ve uzmanlık öğrencilerimizle görüşeceğiz. Yarının hekimleriyle bir hekim ve hekim adayı olarak sohbet edeceğiz. Hastanelerimizde şifa bekleyen hastalarımızı ziyaret edeceğiz. Akşam da iftarda meslektaşlarımızla birlikte olacağız. Bugünkü ziyaretimizin tek amacı, sağlık sistemimizi daha iyi hale getirmek için istişarelerde bulunmak. Yarın vereceğimiz hizmetleri, bugünden planlamaktır. Meslektaşlarımızın ve yarının hekimlerinin bugünkü önerilerini dinlemektir."

Ziyarette, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, sağlık bakan yardımcıları Halil Eldemir ve Sebahattin Aydın da yer aldı.

Bakan Koca, daha sonra basına kapalı gerçekleştirilen İl Sağlık Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Bakan Koca, Valiliği ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kovid-19 vaka sayıları ve salgının seyrine ilişkin soru sorulan Koca, salgının seyrinin bu dönemde giderek etkisini azaltmaya başladığını belirterek, "Özellikle sıfır vaka olan, sıfır yoğun bakım hastası olan illerimiz olmaya başladı. 19 ilimizde, yoğun bakımda yatan hasta sayısı sıfır." diye konuştu.

- "ENDİŞE ETMEYİNİZ, EN KÖTÜ GÜNLERİMİZ GERİDE KALDI"

Bakan Koca, geçen yıl "Maskeli son yazımız olacak." dediğini hatırlatarak, "O dönem inanan çok olmamıştı. Geldiğimiz noktada bahar geldi, o yaza giriyoruz. Giresun'da da 3 ay önce hatırlarsanız, 'Sağlık Bakanınız olarak yüksek sesle ifade ediyorum; en kötü günlerimiz geride kaldı, endişe etmeyiniz, müsterih olunuz.' diye bir konuşmam olmuştu. O dönemde de özellikle arkadaşlarımız, bilim insanı arkadaşlarımız dahil olmak üzere biraz endişeyle yaklaştılar. Yine aynı şeyi söylüyorum; endişe etmeyiniz, en kötü günlerimiz geride kaldı, müsterih olun." ifadelerini kullandı.

Koca, "Bilim Kurulu çalışmalarına devam edecek mi?" şeklindeki soru üzerine Bilim Kurulu'nun haftaya toplanacağını dile getirdi.

Bilim Kurulu'nun haftaya en önemli toplantılarından birini yapacağını belirten Koca, "Özellikle maske başta olmak üzere bu anlamda alınacak önemli kararlar olacak, okullarda maske kullanımı dahil olmak üzere. Gelecek hafta çok önemli olan Bilim Kurulu'nun toplantısında ele almış olacağız." dedi.

Koca, maske uygulaması ve diğer tedbirlere ilişkin soruyu, "Özellikle maske uygulamasının yoğun uygulandığı yer okullarımız. Okullarımız başta olmak üzere maske uygulamasını da haftaya Bilim Kurulu bunu değerlendirmiş olacak. Bilim Kurulu özellikle haftaya, bugüne kadar yaptığı en önemli toplantılarından birini yapmış olacak. Bununla ilgili Bilim Kurulu sonrası zaten daha detaylı açıklamamız olacak." şeklinde cevapladı.