Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye’nin ilk kez evsahipliği yaptığı 16. Avrupa Cerrahi Kongresi’ne katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Savaş Koçak, özellikle halk arasında guatr olarak bilinen bazı tiroid hastalıklarını önlediği düşünülen ‘iyotlu tuz’ diyetinin, erişkinler için bir şehir efsanesinden öteye geçemediğini söyledi. Koçak “İyotlu beslenme tercihi biz yetişkinler için çok geç kalınmış bir durum. Çünkü ancak çocukların yeterli iyotla büyümesi bu hastalıklara karşı koruyucu bir etki yaratıyor. Evde çocuk varsa gelişme çağını tamamlayana kadar iyotlu tuz tercih edin tabii ki. Ama evde çocuk yoksa boşu boşuna iyot almayın zira bazı kişilerde tiroide zarar veren durumlara bile yol açabiliyor. Türkiye’de dünyaya nazaran son yıllarda tiroit kanserinin çok hızlı bir artış gösterdiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Koçak, bunun en önemli sebebinin de radyasyonlu ortamlar olduğuna işaret etti.
ABD’de süt ve ekmekte iyot var
Tiroit ve meme kanseri üzerine çalışan Prof. Dr. Savaş Koçak, iyotlu tuz kullanmanın erişkinler için hiçbir fayda sağlamadığını söyledi. Koçak “Çocuklukta uygulanmaya başlanırsa faydası tartışılmaz. Ancak yetişme çağını tamamlamış bir kişi sonradan istediği kadar iyot alsın tiroit hastalıklarına karşı korunamaz. Hatta zarar bile görebilir. Bizde sadece tuzda iyot var. Amerika’da ekmekte, sütte iyot bulunuyor. Bu şekilde çocukluk çağında faydalı kullanım sağlanabilir zaten” diye konuştu. Meme kanseri ve tiroit kanserinin ülkemizde hızla arttığına da değinen Koçak “Görülme sıklığı artan kanserlerin başında meme, ikinci sırada tiroit geliyor. Diğer ülkelere nazaran bizde daha genç nüfusta rastlıyoruz. Teşhis alanların yüzde 17’si 40 yaş altı. Bu nedenle tarama yaşına daha farklı bir standart getirmek zorundayız” dedi.