Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Batırel, kapalı ameliyatların tıbbın pek çok branşında artık açık ameliyatların yerini aldığına işaret ederek organ naklinden ürolojiye, pediatrik vakalardan beyin cerrahisine kapalı ameliyatların daha sıklıkla tercih edildiğini söyledi.
Kapalı yöntem çığır açtı
Marmara Tıp Fakültesi’ne Bağlı Academic Hospital ile Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde de ameliyatların büyük çoğunluğunun laparoskopik, endoskopik torakoskopik yani kapalı yöntemlerle gerçekleştirildiğini açıklayan Prof. Dr. Batırel,“Açık ameliyat kamyon çarpması gibi. Büyük ameliyatlarda her yeriniz kesi, yara, travma içinde kalabiliyor. Kapalı ameliyatlarda kesi alanı çok küçük, dolayısıyla uygun vakalarda açık ameliyatlar yerine artık neşterin neredeyse hiç kullanılmadığı teknikler tercih ediliyor” dedi. Göğüs cerrahisinde yılda ortalama 300’e yakın ameliyatın kapalı tekniklerle yapıldığını anlatan Prof. Dr. Hasan Batırel, “Böbrek naklinde laparoskopik yöntem çığır açtı. Kapalı yapılan obezite ameliyatı, şeker ve tansiyonda da iyileşme sağlıyor. Bu operasyonlara en uygun branş, şimdilik üroloji. Kadın hastalıklarında da kapalı yöntem daha estetik sonuçlar sağlıyor. Daha da önemlisi, çocuklarda ameliyat korkusuna en iyi seçenek bu teknikler” diye konuştu.
Kanser vakalarında önemli
Karın içi organların görüntülenmesi prensibine dayanan laparoskopik, endoskopik ve torakoskopik yöntemlerle ameliyat olan hastalar daha hızla evlerine dönebiliyor. Klasik cerrahiye göre iyileşme süresi daha kısa ve komplikasyonlar açısından da daha avantajlı. Bağışıklık sistemi daha az zarar görüyor, özellikle kanser vakalarında bu çok önemli.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nden Doç. Dr. Aşkın Şeker de beyin cerrahisinde en çok endoskopik yöntemle kafatasında küçük bir delik açılarak hidrosefali ameliyatı ile burundan girerek hipofiz bezi ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirtti. Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Ömer Günal, laparoskopinin, kalın bağırsak kanseri, morbid obezite, mide kanseri, karaciğer ve pankreas ameliyatlarında bile uygulanabildiğini söyledi ve ekledi: İleride karaciğer naklinde de kullanılacak.
En uygun branş üroloji
Genel Cerrahi Kliniği’nden Doç. Dr. Asım Cingi de son bir yıl içinde laparoskopik ve endoskopik yöntemlerle 3 bin 500’e yakın ameliyat gerçekleştirdiklerini söyledi. Uzman Dr. İlker Tinay, ise ameliyatlarının yüzde 80’inin kapalı olarak yapıldığını belirtti. tinay kapalı ameliyatlar için en uygun branşın üroloji olduğunu söyledi.