Kanser tedavisinde en çok ihtiyaç duyulan konuların başında hasta ve yakınlara ‘psikiyatrik rehberlik’ geliyor. Ancak yeni kurulan bir dernek sayesinde bu sorun tarih olacak gibi görünüyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen organizasyonla hastalar ve yakınlarına ücretsiz terapi veriliyor, kanser tedavisi boyunca karşılaşacakları durumlarla ilgili seminerler düzenleniyor, 7/24 telefon hattı hizmetiyle kendini çaresiz hisseden hasta ve yakınlarının elinden tutuluyor. Psikoonkoloji Derneği’nin kurucuları arasında ise Türk sinemasının efsanevi isimlerinden Kadir Savun’un psikolog kızı Asiye Iraz Savun var.
30 uzman hiçbir ücret almadan çalışıyor
Babasını 1995 ‘te kanser nedeniyle yitiren Asiye Ilgaz Savun, bir kanser hastasının, onunla ilgilenen ailesinin neler yaşadığını çok yakından biliyor. Psikiyatr Dr. Muzaffer Uyar ve Psikolog Iraz Savun’un 30 kişiden oluşan arkadaşları ve meslektaşlarıyla hayata geçirdiği Psikoonkoloji Derneği sadece gönüllülük esasına dayanarak canla başla çalışıyor. Üç psikiyatr ve 12 psikoloğun görev yaptığı dernekte psikolojik problemleri ihmal edilen ve belki de bu nedenle tedavi başarısı da olumsuz etkilenen hastalar ve ailelerine bu zorlu yolda yalnız olmadıkları hissettiriliyor. Psikoonkoloji Derneği’ne şimdiye dek Samsun’dan Adana’ya, Diyarbakır’dan Antep’e Türkiye’nin dört bir köşesinden yüzlerce hasta ve yakını başvurmuş.
‘Attan düşenin halini attan düşen anlar’
Şehir dışındaki hastalar için telefon hattı da olan derneğin tüm hizmetleri ücretsiz. Hastalar veya yakınları derneğin 0212 560 70 83 ve 84 numaralı hattını haftanın her günü gece gündüz arayabilir. Babasının hastalık sürecini anlatan Asiye Iraz Savun, “Doktorlar babama 2 ila 6 ay ömür biçmişti. Maddi manevi yıpratıcı bir süreç. Bir yandan ona hissettirmemeye çalışıyoruz, bir yandan tedavisi için çabalıyoruz. Ben hastanede kaldığımız dönemde pek çok drama şahit olmuştum. Annemle ikimiz terapi alabilmiştik ama Türkiye’deki binlerce kanser hastası ve ailelerinin böyle bir şansı yok ve aileler dağılıyor, insanlar sosyal olarak da tümörleşen sorunlarla başetmek zorunda kalıyor. Bu nedenle böyle bir dernek fikri her daim kafamda vardı. Attan düşenin halini en iyi yine attan düşen anlar” diyor.
Ekip içinde hasta yakını olanlar da var
Psikiyatr Dr. Muzaffer Uyar ise ekibin büyük çoğunluğunun kanserle tanıştığını anlatarak şu bilgileri veriyor: Çoğu ailesinde, yakınlarında kanser olgusunu yaşamış arkadaşlar. O nedenle de işe daha sıkı sarılıyorlar. Kişi ya da ailesi kanser kelimesini duyduğu an kamyon çarpmış gibi oluyor zaten. Ondan sonraki uzun tedavi sürecinde de büyük zorluklarla karşılaşıyorlar. İşin parasal kısmı, sosyal kısmı, psikolojik olarak hasta ve yakınlarını çökertecek düzeyde. Depresyon, panik atak, kaygı bozukluğu, bu kişilerde en sık rastladığımız psikiyatrik tablolar. Şayet buraya gelebiliyorsa haftada bir veya iki kez, istedikleri sürece terapilerine devam ediyoruz. Bu konuda onkologlarımız ve sağlık personelinin de eğitim almaları gerekiyor . Doktorlara yönelik bilgilendirme seminerleri yapmayı düşünüyoruz dernek olarak.