13 Haziran 2025 Cuma / 17 ZilHicce 1446

Kurban Bayramı’nda az ve sık yemek yiyin

Aile yemeklerinin yendiği, birbirinden güzel sofraların kurulduğu Kurban Bayramı’nda beslenmeye daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, “Bayramda az ve sık yemek yiyin. Aşırı et ve tatlı tüketiminin sağlığınızı bozmasına izin vermeyin” dedi.

10 Ekim 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kurban Bayramı’nda az ve sık yemek yiyin
Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda yediklerimize dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarıda bulunan Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, “Bayramda dikkatsiz ve aşırı beslenme baş ağrısı, mide bulantısı, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, tansiyon ve şeker yükselmesine neden olabilir. Bunun önüne geçmek için az ve sık yemek yiyin” dedi. Kurbanlık hayvanın kesildikten sonra etinin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Bahar Aktan, “Hayvan kesildikten sonra eti ölüm katılığı denilen bir kimyasal değişime uğrar. Bu durum etin tüketimini zorlaştırır. Bu sertlikte bulunan etlerin tüketilmesi hazımsızlığa ve sindirim problemlerine yol açar” dedi.

Etlerin tüketime hazır olması için, buzdolabında 0-4 derecede 12-24 saat bekletilmesi gerektiğini ifade eden Aktan, etlerin eksi 18 derecede üç ay saklanabileceğini anlattı. Kurban etini doğru pişirme tekniği hakkında da bilgi veren Bahar Aktan şunları söyledi: “Kurban etini en iyi kendi suyunda ve yağında pişirebilir ya da haşlayabilirsiniz. Kurban etinin yağlı kısımlarıyla ya da ekstra yağ eklenerek yapılan kavurmalardan uzak durmakta fayda var. Izgara veya fırında pişirme yöntemlerini etin suyunu kaybetmesine ve sertleşmesine neden olacağı için tavsiye etmiyoruz. Ancak zeytinyağı, sarımsak, karabiber, limon suyu ve tuz ekleyerek etleri terbiye edebilir bu sayede yumuşatabilirsiniz.”

Eti öğlen yemek gerekiyor

Kırmızı etin kolesterol içeriği yüksek ve hazmı oldukça zor olan bir besin türü olduğunu dile getiren Aktan şöyle devam etti: “Bu nedenle akşam yemeğinde fazla miktarda kırmızı et tüketimi kalp-damar hastalığı olan kişiler için ciddi hipertansiyon, inme, felç riski oluşturabilir. Bu sebeple kırmızı eti öğle yemeğinde tüketmekte fayda var. Öğle öğününe başlarken 1 kepçe çorba tüketip, et yemeğini bol salata ile yemek gerekir.”

Birçok kişinin bayramda alıştığı beslenme düzeninin dışına çıkması ile birlikte mide-bağırsak rahatsızlıkları yaşadığını söyleyen Bahar Aktan, yemek sonrası hazımsızlık problemi yaşamamak için yapılabilecek en doğru şeyin salata tüketimini artırmak anason, kekik veya nane çayı tüketimine ağırlık vermek olduğunu söyledi.

Tatlı tüketimini sınırlandırın

Aile yemeklerinin yendiği, birbirinden güzel sofraların kurulduğu Kurban Bayramı’nda tatlı tüketimine dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, “Bayram süresince kilo almamak ve sağlığımızı korumak için tatlılardan uzak durmak gerekir. Hamurlu bol şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmekte fayda var” diye konuştu.

Son olarak bayramda tüketilen hayvansal kaynaklı yiyeceklerin vücutta oluşturacağı zararları azaltmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Bahar Aktan şunları söyledi: “Bayram sonrasında bir süre kırımız et yerine haftanın birkaç günü balık ve günün mutlaka bir öğünü sebzelerden oluşan bir beslenme düzeni planlamalıyız. Posalı yiyecekleri olabildiğince fazla tercih edip bağırsaklarımızın kırmızı etin yıkım ürünlerinden temizlenmesini sağlamalıyız. Posayı arttırmak için, her gün en az bir öğünde sebze yemeği, sabah kahvaltısında bol domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, öğle ve akşam öğünlerinde bol salata, haftanın iki üç günü kurubaklagil yemekleri, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketebiliriz. Kırımızı et tüketiminin kötü etkilerini silmek için omega-3 kaynağı olan balığı tercih etmeliyiz.”