26 Haziran 2025 Perşembe / 1 Muharrem 1447

Bonzai nedir? Bonzai'nin zararları ve Bonzai hakkında herşey

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 24 Ankara Haber Müdürü Melik Yiğitel'in konuğu oldu.

15 Temmuz 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bonzai nedir? Bonzai'nin zararları ve Bonzai hakkında herşey
Bakan Mehmet Müezzinoğlu'nun açıklamalarından bazı satır başları:
 
BONZAİ NEDİR?
 
 
Özellikle 2010 yılından itibaren Türkiye'de vaka görünümü ve kullanım tespitleri var. Dolayısıyla son 3-4 yılın bir uyuşturucu sıkıntısı. Bonzai kelimesini çok kullanmak istemiyoruz. Bonzai kelimesini sempatik göstermek için kullanıyorlar. Esasında sentetik bir maddenin kimyasal türevleri. Dolayısıyla vatandaşın, 'Bu bir bitki ve bitkiler zararsızdır' algısı tamamen yanlıştır.
 
 
O nedenle özellikle aileler, aile reisleri ve gençler, bu tür reklamı yanlış yapılan veya onlara sempatik gelecek tanıtımlara karşı kesinlikle bilinçli olmalıdırlar. 
 
 
Bir kişiyi bile kaybetmek hükümet olarak bizi her türlü redbiri almaya zorlar. Tabi bir de gençlere bunun sirayet etmesini engellemek, onları bu tür şeylerden korumak gibi bir zorunluluğumuz var. 
 
 

BONZAİ YAKALATANA ÖDÜL

 

En çok hangi aralıklarda görülüyor? Daha çok gençlerimi hedef alınıyor?

 

GENÇLER İNANMAYIN ASLA ZİHİN AÇICI ENERJİ VERİCİ DEĞİL

 

Genelde 17 ile 22 yaş gurubu, onlara ders çalışırken sınav döneminde uyaran etkisi, yardımcı etkisi, gibi sempatik gelecek,  yardımcı olacak kandırma cümleleri büyük oranda oluyor. Asla ne zihin açıcı, ne enerji verici tanıtım şekline gençler aldanmamalı,  kendi geleceklerini kararmamalı. Aileleri bu konuda evlatlarına daha yakın bir iletişim kurmaları en ufak bir şüpheli durumda da mutlaka Aile sosyal politikalar bakanlığının 24 saat açık olan çağrı merkezine hemen danışma hatlarına müracaat etmelerini arzu ediyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığımızda Aile Sosyal Bakanlığımızda aileleri gençleri bilgilendirme programlarını yoğun bir şekilde yapacaklar.

 

Ailelerin bunu kontrol etme şansı nasıl olabilir? Aileler Bunu nasıl anlayabilir?

 

DURUŞUNDAN HAREKETLERİNDEN ANLAŞILIR

 

Bunu ailenin anlamasını beklemek doğru olmaz, yanlış olur ama Aile çocuğu ile yakın iletişimdeyse, ilgileniyorsa çocuğun duruşundan, hareketlerinden bir farklılık olduğunu hisseder. O farklılığı paylaşarak bir şey kullanıp kullanmadığını öğrenebilir. Paylaştığı gizlendiği şüphesi varsa da o danışma hatlarımızdan uzman, psikolog, psikyatris, sosyolog devamlı onlardan bu anlamda destek alabilir. 

 

Yol haritasında somut en öncelikle ne olmalı? Ne düşünüyorsunuz?

 

Şu anda çalışıyoruz bunun her boyutu var. Korumayı önlemeyi, korumayı, tedaviyi,  rehabilitasyonu bir bütün olara her boyutuyla yani bir bütün olmalı muhatap olmamalı, bu daha fazla güvenlik ve tedbirler burada belki yerel yönetimleri de devreye sokacağız emniyetle, okul aile birlikleriyle. Yani yeni sinir uçları ilk bilgileri alabilecekleri ilk iletişim gençlerle veya vatandaşımızla bu pazarlayıcıları en uç noktada hissedebilmeyi, duyarlı bir şekilde hissedebilmeyi ve orada önlemeyi gençleri korumayı ve korumada bilinçlendirmeyi, eğitimi bu konudaki bilinç düzeyini yükseltmek.

Tedavi kısmana geldiğimizde çocuklarla ilgili Çamatemlerimiz Büyükler için Amatemlerimiz var. Biz tedaviyi yapıyoruz bir hafta on gün duruma göre bir ay ama bu kişi gene normal yaşamına dönecek

ÖNERİLEN VİDEO

AK Parti'den Babalar Günü'ne özel video

Kapat
Video yükleniyor...