15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Meme kanserinde Türk-İtalyan işbirliği

Yaşamının büyük bölümünü meme kanserindeki araştırmalara adayan, 16. İtalyan Parlementosu’nda senatörlük de yapan İtalyan Cerrah Dr. Umberto Veronesi meme kanseriyle mücadeledea Türkiye ile İtalya’nın ortak bir çalışma başlattığını söyledi.

ÖZLEM YURTÇU7 Ekim 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Meme kanserinde Türk-İtalyan işbirliği

 Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve çeşitli bilim derneklerinin başkanlarıyla görüşmeler yaptıklarını anlatan Dr. Veronesi “İlk kez Milano’da meme kanserinde mastektominin (memenin tamamıyla alınması) gerekli olmadığını ispatladık. Meme kanserinde kemoterapi tedavisini ilk kez Milano’da başlattık. Ayrıca radyoterapinin meme kanseri tedavisindeki rolünü ameliyat esnasında tek doz radyoterapi verilmesini sağlayarak küçülttük. Tecrübelerimizi Türkiye ile paylaşacağız” dedi. Bu işbirliği ile her yıl meme kanseriyle ilgili ortaklaşa toplantılar yapacağını anlatan Veronesi şu bilgileri verdi: “İtalyan ve Türk bilim insanları, hekimler her yıl  toplanacak. İlk toplantı Şubat’ta Türkiye’de. Sonraki yıl İtalya’da olacak.”

Sağlıklı gıdalar araştırılacak

Kadınların meme sağlığı için neler yapabileceğimizi araştıracağız. Hekimler için değişim programı olacak. Yeni uzmanlığını almış olan Türk hekimleri Milano’da eğitim alabilecek. Meme kanserinden korunmaya yönelik çalışmalar olacak. Örneğin seçtiğimiz gruplara bir hap ya da kanseri önlediği düşünülen gıda maddeleri verilecek ve ne kadar koruyucu olduğu araştırılacak. Bazı gıda maddelerinin meme kanserine karşı koruyucu etkisi var. Bunlardan biri kurkumin tozu. Köri baharatına sarı rengi veren bir madde bu. Bazı besinlerin meme kanserine karşı ne kadar koruyucu olduğunu hem İtalyan hem Türk kadınlar üzerinde araştıracağız.” ,

MAMOGRAFİ TARTIŞMALARI YERSİZ

Mamografinin meme kanserinin erken teşhisindeki yeri konusunda süren tartışmalara da değinen Dr. Veronesi, mamografinin milyonlarca kadının hayatını kurtardığına vurgu yaparak “Ekstra radyasyon veriyor, o nedenle zararlı deniyor vs. Oysa İspanya’da TABAR adı verilen bir çalışma yapıldı. Aynı bölgede yaşayan iki farklı nüfus karşılaştırıldı. Bir kısmı her iki yılda bir mamografi ile incelendi. Diğeri de normal kontrollerden geçirildi. Ve görüldü ki mamografiden geçirilen kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı ciddi bir şekilde düştü. Benim takibimde bin 500 hasta var. Bunların 10 yıllık sağ kalım oranı yüzde 99’larda. Bu, şu anlama geliyor: Eğer tüm kadınlar her yıl mamografi ile ya da başka tetkiklerle takip edilselerdi meme kanseri ortadan kalkardı” dedi.