19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sağlıklı koşunun 6 kuralı 7 faydası

‘Sağlıklı yaşamak için koşacağım’ derken hayatınızı riske atmayın. Kaç kilometre koştuğunuz, öncesinde ve sonrasında içtiğiniz su miktarı ve kullandığınız ayakkabı büyük önem taşıyor.

HABER MERKEZİ29 Ağustos 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Sağlıklı koşunun 6 kuralı 7 faydası

Sosyal hayatta ‘Bugün koşacağım’, ‘Dün 1 saat koştum” diyerek arkadaşlar birbirini motive etmeye çalışırken, geri dönülemez kötü bir sürprizle karşılaşmamak, koşuyu sağlıklı şekilde sürdürmek için koşmanın da kuralları olduğunu bilmek gerekiyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tekin Kerem Ülkü modern kent insanının koşmaya her dönem olduğundan daha fazla ihtiyacı olduğunu belirterek “Günümüzde özellikle metropollerde ‘kapalı devrede’ hareketsiz yaşayan modern insan, hem fiziksel hem de mental olarak aslında genetik mirasına tezat oluşturmakta. Bilim adamları obeziteden depresyona kadar birçok problemin genetik mirasımıza “ihanetimizden” kaynaklandığı konusunda hemfikirler” diyor. Dr. Tekin Kerem Ülkü, sağlıklı koşmanın 6 kuralını ve faydalarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu:

Her 15 dakika için 1 bardak su 

- Kardiyolojik muayene ve EKG, ‘Ani Kardiyak Ölüm’ riskini yaklaşık 9 kat azaltıyor. Özellikle 35 yaş üstündeki kişilerin de eforlu EKG ve Ekokardiyografiyi de içeren daha detaylı tetkik yaptırması gerekiyor. Kalp hastaları ise mutlaka hekim görüşünü almalı. 

- Yeterli sıvı desteğinin sağlanabilmesi için egzersiz öncesi 500 ml (2 su bardağı), yapılan her 15 dakika koşu için ekstra 250 ml  (1 su bardağı), egzersiz sonrası susuzluk hissi olmasa bile sıvı tüketmeye devam edilmeli.

- Koşmaya yeni başlayan bir kişinin üst limitleri olmalı. Genel olarak haftada 2-4 kez, 20-30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi ise 3-6 km arasında olmalı. 

- Uzun bir koşu antrenmanı ile son öğün arasında en az 2 saatlik bir boşluk olmalıdır. Bu süre sindirim sistemi çevresinde toplanan kanın yeniden kas iskelet sistemine yönelmesi için de gereken süredir.

- Koşuya uygun ayakkabı, kişinin ayağına uygun, doğru desteği sağlayan ve koşu tipine özel bir ayakkabı olmalı. Doğru ayakkabı seçimi; koşu sporunda sıkça görülen ayak ve ayak bileği sakatlıklarından korunmanın ve keyifli bir koşunun ön koşulu. 

- Isınma hareketini ihmal etmeyin. Vücudun egzersiz öncesi esnekliğinin sağlanması çok önemli. 

BEDENE DE RUHA DA İYİ GELİYOR

Yapılan çalışmalar haftada sadece 30 dakika süre ile 3 haftadan daha uzun koşanlarda 7 faydaya işaret ediyor;

- Uyku kalitesinin düzelmesi

- Psikolojik açıdan iyileşme

- Hafıza ve seçici dikkatin olumlu etkilenmesi

- Kas-iskelet sisteminin güçlenmesi

- Kardiyovasküler sistemin sağlıklı olması

- Kanser riskini azaltma

- İdeal kiloya ulaşma

Tansiyonu çıkana müzikle terapi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Taha Alper, yeni yapılan araştırmaların, meditasyon, yoga, akupunktur ve müzik terapisi gibi yöntemlerin de tansiyon kontrolünde geleneksel tedavilere ek olacağını söyledi.  Tansiyon tedavisinde özellikle müzikle terapiye dikkat çeken Prof. Alper “Yapılan çalışmalarda hastalar genellikle iki gruba bölünmüş, bir gruba ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikleri verilirken, diğer gruba ek olarak belirli bir süre, klasik müzik ya da dinlendirici müzikler dinletildi. Sonuçları ise olumlu. Müzik terapisinin etkilerinin  oluşmasında beyinde dopamin, endorfin gibi bazı moleküllerin sentezinin artması, bunun sonucu olarak da vücudun uyarıcı sisteminin baskılanması öne çıkıyor” dedi.