27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Sağlıklı ve formda kalmak istiyorsanız bunları yapın

Sağlıklı ve formda kalmak istiyorsanız, yeşil yapraklı bitkileri tüketmeye özen gösterin. Karalahana kansızlığa çare olurken, brokoli bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sağlıklı ve formda kalmak istiyorsanız bunları yapın
İnsanlık ona hoyratça davransa da; doğa ana, insanın üzerinden o sihirli elini hiçbir zaman çekmiyor. Topraklarımızın verimli sebze, meyve ya da bitkilerini yersek; hem cebimize, hem sağlığımıza katkıda bulunmuş oluruz. Esquire dergisi, sağlıklı bir yaşam için yeşil sebzelerin önemini araştırdı...

KARALAHANA
Karalahana, kansızlık gibi sorunlara iyi geliyor. Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlık giderici özellikleri bulunuyor. Vücut direncini de artırıyor. Nasıl tüketilmeli?: Karalahanın daha etkili olmasını istiyorsanız; zeytinyağı, soğan ve sarımsakla birlikte yaklaşık 30 dakika kaynatıp için.

ISPANAK
Demir yönünden bir hayli zengin olan ıspanak; A ve C vitaminlerinin yanı sıra folik asit, lif ve magnezyum gibi ihtiyaç duyulan başlıca mineralleri de içeriyor. Nasıl tüketilmeli?: Uzun süre kaynatılan ıspanak, vitaminini kaybediyor. Bu nedenle sandviçlerin veya salataların içinde çiğ olarak tüketilmeli.

BROKOLİ
Brokoli, bağışıklık sistemini güçlendirir. Gün içerisinde yenilen brokoli, günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun hücre yapısını koruyarak kanser gibi hastalıkları önler. Nasıl tüketilmeli?: Brokoli, alındıktan sonra beş gün içerisinde tüketilmelidir. Ayrıca uzun süre kaynatılmamalı.

KARAHİNDİBA
250'den fazla çeşidi olan karahindiba, özellikle cilt kırışıklıkları ve lekeleri üzerinde olumlu sonuç veriyor. Araştırmalar; karahindibanın tüm vücuda iyi geldiğini gösteriyor. Nasıl tüketilmeli?: Tadı biraz acı olduğu için limon ve peynir çeşitleriyle karıştırarak lezzetli bir salata yapabilirsiniz.

ŞALGAM YAPRAĞI
Şalgamın daha çok yumru şeklinde olan kökü kullanılsa da, yeşil yaprakları da yenebilir. Romatizmaya iyi gelen şalgamın, afrodizyak özelliği de vardır; cinsel isteği ve gücü artırır. Nasıl tüketilmeli?: Sarımsak ve hafif zeytinyağı ile kendi suyunda pişirebilirsiniz.

Metabolizmayı Güçlendiren Bitkiler
KÖRİ: Kanser ve diyabete karşı korur.
TERE: Tiroit bezinin çalışmasını sağlar.
ANANAS: Kan dolaşımını hızlandırıp tansiyonu düzenler.
REZENE: Hazmı kolaylaştırır ve vücut şişliğini giderir.
FUNDA YAPRAĞI: Yağ yakımını kolaylaştırır.

BİTKİ ÇAYLARI
ISIRGAN: Sindirim ve böbrekler için faydalıdır.
PAPATYA: Uyku bozukluklarına iyi gelir.
ZENCEFİL: Limon ve bal ile birlikte soğuk algınlığına, tek başına kullanıldığında ise mide bulantısına iyi gelir.
EKİNEZYA: Üst solunum yolu enfeksiyonunda koruyucu etki gösterir.
LAVANTA: Gerginlik, endişe ve uyku sorunlarına iyi gelir.