14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Sedef hastalığı ciddi rahatsızlıklara yol açabilir

Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü doktoru Uz. Dr. Hande Ulusal, sedef hastalığının, eklem romatizması (artrit),yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite, depresyon, şeker hastalığı ve koroner kalp hastalığı gibi bir takım başka hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

11 Ekim 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Sedef hastalığı ciddi rahatsızlıklara yol açabilir
Sedef hastalığına ilişkin bilgilen veren Hande Uysal, "En ağır seyirli deri rahatsızlıklarından biri olan sedef hastalığı, hem vücutta neden olduğu görünümü hem de bulaşabileceği endişesi ile hastaları huzursuz ediyor. Sedef, ihmal edildiği ve kontrol altına alınmadığı takdirde kalp, tansiyon ve obezite gibi birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabiliyor." dedi.

Uysal, sedefin, eklem romatizması (artrit),yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite, depresyon, şeker hastalığı ve koroner kalp hastalığı gibi bir takım başka hastalıklara da yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Hastalığın oluşumunda bağışıklık sistemi ve genetik faktörlerin ön planda olduğunu anlatan Uysal, ailesinde sedef hastalığı olmayan bir kişi de hastalığın gelişme riskinin yüzde 1-2 iken, ailesinde bu hastalığa rastlanan bir kişi de bu oranın yüzde 50'ye çıktığını anlattı.

'SEDEF HASTALIĞI BULAŞICI DEĞİLDİR'

Halk arasında sedef hastalığının bulaşıcı olduğuna, sedef hastalarının evlenemeyeceğine dair yanlış bilgilerin olduğunu kaydeden Uysal, "Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmadığından, sedefli bir hasta diğer bir kişinin sağlığını tehdit etmez." dedi.

Hastalığın seviyesine göre tedavi uygulandığının altını çizen Ulusal, kesin tedavisi olmayan sedef hastalığında kullanılan birtakım ilaçlar bulunduğunu söyledi. Uysal, "Hastalığın dağılım ve şiddetine göre tedavi seçeneğine karar verilmektedir. Hafif hastalıkta 'topikal' yani deriye yüzeysel olarak uygulanan tedavilerden (kortizon, kalsipotriol, takrolimus vs) faydalanırken, daha yaygın olan hastalıkta fototerapi ya da geleneksel hap veya iğne tedavilerine (metotreksat, siklosporin, asitretin) geçilmektedir." açıklamasında bulundu.