27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Serebral Palsi ne demek? Serebral Palsi belirtileri nelerdir?

Serebral Palsi Farkındalık Günü tüm dünyada etkinliklerle hatırlatılıyor. Tüm dünyada her yıl 6 Ekim günü, serebral palsili çocuklara dikkat çekmek amacıyla yeşil renkle simgeleştirilen etkinlikler yapılıyor. Bu etkinliklere Türkiye de katıldı. Farkındalık oluşturmak amacıyla Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, hastalığın simge rengi olan yeşil ile aydınlatıldı. Peki Serebral Palsi ne demek? İşte konu hakkında merak edilenler...

7 Ekim 2020 Çarşamba 13:10 - Güncelleme:
Serebral Palsi ne demek? Serebral Palsi belirtileri nelerdir?

Serebral Palsi, bir kas iskelet sistemi hastalığı olup, en sık rastlanan, buna karşın en az anlaşılan engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon kişide bu hastalık bulunuyor. 6 ekimde her yıl tüm dünyada bu hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla serebral palsi günü olarak etkinlikler düzenleniyor. Peki Serebral Palsi ne demek, belirtileri nelerdir?

SEREBRAL PALSİ NE DEMEK?

Serebral palsi (SP) kas hareketini ve koordinasyonunu etkileyen bir grup bozukluğu ifade eder. Çoğu durumda, görme, işitme ve duyum da etkilenir.

Belirti ve semptomlar bebeklik döneminde veya okul öncesi yıllarda görülür. Genel olarak, serebral palsi, anormal reflekslerle, uzuvların ve gövdenin gevşekliği veya sertliği, anormal duruş, istem dışı hareketler, dengesiz yürüme veya bunların bir kombinasyonu ile ilişkili bozulmuş hareketlere neden olur.

Serebral palsili kişilerde yutma sorunları ve genellikle gözlerin aynı nesneye odaklanmadığı göz kası dengesizliği olabilir. Serebral palsili kişilerde kas sertliği nedeniyle vücutlarındaki çeşitli eklemlerde hareket açıklığının azalması görülebilir.

SEREBRAL PALSİ GÜNÜ İÇİN KÖPRÜLER YEŞİLE BÜRÜNDÜ!

Serebral Palsi hastalığına dikkati çekmek amacıyla Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, hastalığın simge rengi yeşil ile aydınlatıldı.

Serebral palsi hastalığının bilinirliğini arttırmak amacıyla çeşitli ülkelerin yanı sıra Türkiye'de de farkındalık çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda, önemli günlerde renk ve ışık gösterileriyle aydınlatılan İstanbul'un simge eserleri ile köprüleri bu kez "Dünya Serebral Palsi Günü" için renklendirildi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, hastalığın simge rengi yeşile büründü.

SEREBRAL PALSİ BELİRTİLERİ

Belirti ve semptomlar büyük ölçüde değişebilir. Serebral palsi ile ilişkili hareket ve koordinasyon problemleri şunları içerebilir:

– Kas tonusunda, örneğin çok sert veya çok sarkık olma gibi değişiklikler

– Sert kaslar ve abartılı refleksler (spastisite)

– Normal refleksli katı kaslar (sertlik)

– Kas koordinasyonu eksikliği (ataksi)

– Titreme veya istemsiz hareketler

– Yavaş, yazma hareketleri (atetoz)

– Kollara yüklenme, tek başına oturmak veya sürünmek gibi motor becerilerin gelişmesinde gecikmeler

– Vücudun bir tarafını tercih etmek, örneğin sadece bir elinizle uzanmak veya bir bacağınızı sürüklemek gibi

– Parmak uçlarında yürümek, çömelmiş bir yürüyüş, dizleri çaprazlayan makas benzeri bir yürüyüş, geniş bir yürüyüş veya asimetrik bir yürüyüş gibi zorlu yürüyüşler

– Aşırı düşüş veya yutma ile ilgili sorunlar

– Emme ya da yeme zorluğu

– Konuşma geliştirmede gecikmeler veya konuşma zorluğu

– Pastel boya veya kaşık almak gibi hassas hareketlerde zorluk çekmek

– Nöbetler

Serebral palsi ile ilişkili sakatlık, öncelikle vücudun bir uzuvuyla veya bir tarafıyla sınırlı olabilir veya tüm vücudu etkileyebilir. Serebral palsiye neden olan beyin bozukluğu zamanla değişmez, bu nedenle belirtiler genellikle yaşla birlikte kötüleşmez. Bununla birlikte, agresif tedavi edilmezse kas kısalması ve kas sertliği kötüleşebilir.

Beyin felci ile ilişkili beyin anomalileri de diğer nörolojik problemlere katkıda bulunabilir. Serebral palsili kişilerde ayrıca şunlar olabilir:

– Görme ve işitme zorluğu

– Zihinsel engel

– Nöbetler

– Anormal dokunma veya ağrı algıları

– Ağız hastalıkları

– Ruh sağlığı (psikiyatrik) koşulları

– İdrarını tutamamak

SEREBRAL PALSİ NEDENLERİ

Anormal beyin gelişimi veya gelişen beyinde yaralanma serebral palsiye neden olabilir. Hasar beynin vücut hareketini, koordinasyonunu ve duruşunu kontrol eden kısmını etkiler.

Beyin hasarı genellikle doğumdan önce meydana gelir, ancak doğum sırasında veya yaşamın ilk yıllarında da ortaya çıkabilir. Çoğu durumda, serebral palsinin kesin nedeni bilinmemektedir. Muhtemel sebeplerden bazıları şunlardır:

– Asfiksi neonatorum veya doğum ve doğum sırasında beyne oksijen eksikliği

– Anormal beyin gelişimi ile sonuçlanan gen mutasyonları

bebekte şiddetli sarılık

– Maternal enfeksiyonlar , bu tür Alman kızamık ve herpes simpleks

– Ensefalit ve menenjit gibi beyin enfeksiyonları

– İntrakraniyal kanama veya beyine kanama

– Trafik kazası, düşme veya çocuk istismarı sonucu meydana gelen yaralanmalar.