15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Ses kısıklığına dikkat

Tiroit bezinde bulunan, sınırları belli kitlelere nodül denir. Batı ülkelerinde erişkin toplumun yaklaşık yüzde 40-50'sinde nodül bulunurken, bu nodüllerin sadece %5`i kanserdir. Ses kısıklığı, yutma güçlüğü gibi belirtiler görüldüğünde tiroit kanseri görülme ihtimali olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden genel cerrahi uzmanı op. Dr. Cemil er, konuyla ilgili bilgilendiriyor.

6 Eylül 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ses kısıklığına dikkat
Tiroid bezi boynun ön tarafında, nefes borusunun önünde, her iki tarafa doğru uzanan, kalkana benzeyen bir salgı bezidir. Tiroid bezi T3 ve T4 adı verilen ve metabolizmanın hızını idare eden çok önemli hormonları salgılar. Tiroit bezinde bulunan kitlelere ise nodül adı verilir.

Tiroit bezinde bulunan nodüller erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Tiroit nodüllerinin bir kısmının içleri sıvı dolu iken bir kısmı katı haldedir. Tamamı sıvı ile dolu olan kistler genellikle iyi huyludur, kanserleşme olasılıkları azdır. Katı olanların ise kanserleşme olasılığı daha fazladır. Bu nedenle nodüllerin sık sık takip edilmesi gerekir.

Nodüller nasıl belirti verir?

Boynun ön tarafında şişlik

Yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, kilo alma veya verme, aşırı üşüme veya terleme

Ses kısıklığı ve çatallanması

Yutma güçlüğü

Boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi.

Teşhis nasıl konulur?

Nodüller bazen ses kısıklığı, yutma güçlüğü gibi nedenlerle kendini belli etse de, bazen ancak doktor muayenesi sırasında fark edilir. Doktor muayenesi sırasında hastanın genel durumu ve ailevi geçmişi ile ilgili bilgi de alınır.

Tiroit nodüllerinin değerlendirilmesinde kullanılan testler T3, T4 ve TSH hormonlarının kan seviyelerinin ölçülmesi, ultrasonografik yöntemle bezin incelenmesi ve radyoaktif iyot kullanılarak tiroitinizin radyonükleer fotoğrafının alınmasıdır. Bazı durumlarda doktor iğne biyopsisi de isteyebilir. Tiroit biyopsisi güvenli ve tehlikesiz bir tanı yöntemidir.