18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

SMA hastalığı ne zaman belli olur? SMA nedir?

SMA nedir? sorusunun yanıtı, bu hastalık hakkında yapılan paylaşımlar sonrası araştırılmaya başlandı. Yapılan genetik test sonucu hastaların hangi tip kalıtsal durumlara sahip olduğu belirlenebilir. Tedavi süreci oldukça zor ve maliyeti yüksektir. SMA hastalığı zor bir hastalık olmakla birlikte özellikle kilosu yüksek olan bazı hastalar için tedavi süreci 1 yıl kadar uzun sürebilmektedir. SMA'lı bebekler, nefes almak ve yutmak gibi yaşamın temel işlevlerini yerine getirmekte zorlanırlar. Peki SMA ne zaman belli olur?

9 Aralık 2020 Çarşamba 18:05 - Güncelleme:
SMA hastalığı ne zaman belli olur? SMA nedir?

Sosyal medyada ve son zamanlarda vakaların arrtığı SMA hastalığının ne olduğu, belirtileri ve tedavisi çok kişi tarafından merak ediliyor. Bebeklerde görülen bu hastalık, tedavi süreci oldukça zorlu ve masraflı bir hastalık çeşididir. SMA hastalarıyla ilgili sosyalm medyada yapılan yardım çağrılarının ardından adından sıkça bahsedilir oldu. SMA hastalığı nedir? SMA ne zaman belli olur? İşte konu hakkında merak edilenler...

SMA HASTALIĞI NEDİR?

SMA (spinal müsküler atrofi), omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek, yürüme, yemek yeme veya nefes alma kabiliyetini ortadan kaldırır. Bebekler için bir numaralı genetik ölüm nedenidir. SMA, hayatta kalma motoru nöron geni 1'deki (SMN1) bir mutasyondan kaynaklanır.

Sağlıklı bir insanda, bu gen kaslarımızı kontrol eden sinirlerin işlevi için kritik olan bir protein üretir. Onsuz, bu sinir hücreleri düzgün şekilde işlev göremez ve sonunda ölmez, bu da zayıflatıcı ve genellikle ölümcül kas zayıflığına yol açar.

SMA NE ZAMAN BELLİ OLDUR?

SMA (Spinal müsküler atrofi) hstalığının 4 tipte seyreden farklı versiyonları bulunmaktadır. SMA belirtileri bu tiplere göre değişiklik gösterebilir. İşte SMA hastalığının evreleri ve belirti vermeye başladığı zamanlar.

SMA TİPLERİ

TİP 1: Spinal müsküler atrofi grubunun en ağır seyreden tipidir. Hastalık 6 aydan önceki dönemde belirti verir. Bazı hastalarda belirtiler doğum öncesi dönemde başlayabilir. Gebeliğin son dönemlerinde; bebek hareketlerinde azalma görülebilir.

Tip 1 hastası bebeklerin büyük çoğunluğunun baş kontrolü, kol ve bacak hareketleri yoktur. Desteksiz oturamazlar. Bebekler yutma ve emme gibi temel becerilere sahip değildir. Solunum kaslarının etkilenmesi, öksürmede güçlük ve solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı solunum desteğine ihtiyaç duyarlar. Hastaların büyük çoğunluğu iki yaşından önce kaybedilir. Bu bebeklerin yüz hareketleri normal, bakışları canlıdır. Göz kontağı kurarlar. İletişim becerileri oldukça güçlüdür, çevreye karşı ilgilidirler.

TİP 2: Tip 2 hastalarında belirtiler 6. aydan sonraki dönemde görülür. Daha öncesinde bebeğin gelişimi normaldir. Bu hastalarda baş kontrolü vardır, genellikle oturabilirler. Hastaların çoğu yardımsız ayakta durmayı ve yürümeyi başaramaz. Yardımsız olarak yatma pozisyonundan oturma pozisyonuna geçemezler. Hastalar solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassastırlar. Omurga eğrilikleri (skolyoz), el, ayak ve göğüs duvarında anormallikler görülebilir

TİP 3: Hastalarında başlangıç 18. aydan sonradır. Bebekler doğum esnasında normaldirler. İlk belirtiler hafif olarak görülebilir, hastalığın tanı alması gençlik yıllarını bulabilir. Hasta bireyler aynı yaştaki arkadaşlarıyla benzer fiziksel aktiviteyi gösteremez. Örneğin, çocuk emeklerken ve yürürken akranlarından geri kalır. Hastalar yürüyebilir; ancak kas zaafı mevcuttur. Hastalık ilerledikçe kalça ve bacak kaslarındaki kuvvetsizlik koşmayı engeller, düşmeler sık olarak görülür, yürüme güçleşir. Merdiven çıkmakta ve oturdukları yerden kalkmakta zorlanırlar. 20-30 yaşlarında tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyulabilirler. Bu dönemde omurga eğrilikleri (skolyoz) gibi iskelet bozukluklarının belirginleştiği görülür. Yutma ve çiğneme kaslarının güçsüzlüğü nadir olarak görülür. Solunum etkilenmesi, tip 1 ve tip 2 deki kadar şiddetli değildir.

TİP 4: Bu tip SMA yetişkinlikte ortaya çıkar. Hastalığın başlangıcı ve ilerlemesi yavaş seyreder. Hastalığın ilerlemesinde duraklamalar da görülebilir. Erişkin tip SMA hastaları genellikle yürüyebilirler; az sayıdaki hasta tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyar. Kollar ve bacaklarda kuvvetsizlik, skolyoz, titreme, seyirme görülür. Yutkunma ve solunum fonksiyonları için kullanılan kaslar; tip 4 hastalarında nadiren etkilenir. Kuvvetsizlik ve kas erimesi; kollar ve bacakların gövdeye yakın kısımlarında daha fazladır. Bu kuvvetsizlik yavaş bir biçimde yayılır.