6 Mayıs 2025 Salı / 9 Zilkade 1446

Sofradaki yeşil ölümcül tehlike

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez besini olarak gösterilen salatanın malzemeleri doğru temizlenmediğinde vücut için ölümcül silaha dönüşüyor. Uzmanlar özellikle yeşil yapraklı sebzeler konusunda uyarıyor.

5 Haziran 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Sofradaki yeşil ölümcül tehlike

Yazın vazgeçilmez lezzeti salata rokasından kıvırcığına, fesleğeninden kuzu kulağına çeşit çeşit yeşillikleri ile sağlıklı yaşam vadediyor. Uzmanlar ise salata hazırlarken dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu belirterek uyarıyor: “Bir anlık ihmal, ishal ve besin zehirlenmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabilen büyük tehlike haline getirebilir.’’ Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, “Yeşil yapraklı sebzeler yapı itibariyle pek çok hastalık riski taşıyan besinlerdir. Bu besinler satın alınmadan önce ve sonrasında kirli ellerle temas etmiş, pis sularla yıkanmış ya da gübrelerinden tamamen temizlenmemiş olabiliyor. Temizliği yeterince yapılmayan yeşillikler ise ishalden besin zehirlenmesine dek sağlık sorunlarına yol açabiliyor’’ dedi. Torluoğlu, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel bir şekilde hızlıca temizlemenin çokça yapılan yanlışlardan olduğunu ifade ederek, “Akan suyun altında temizlemek yeterli değil. Zira tarlalarda yeşilliklerin bulunduğu alanlarda kediler ve köpekler kol gezebiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri bekletmek gerek. Bir süre sonra suyu değiştirilip tekrar yıkanmalı. Yıkanan sebzeyi daha önce üzerinde işlem yapılmamış bir kesme tahtasında doğramalı. Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanılmalı. Hatta en iyisi elinizle doğramak. Zira metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en doğrusu”diye konuştu.

Soslar da masum değil

Bol yeşillikli bir salata hazırladınız. İçine yazın şifa kaynağı domateslerinizi de kattınız. Torluoğlu, düşük kalorili ve sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bu salatanın sosunu hazırlarken de dikkatli olunması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: Salatanız daha fazla kilo almanıza da yol açabilir. İşte burada dikkat etmeniz gereken nokta soslar. Salatanızın içerisine ekleyeceğiniz soslar içindeki pek çok katkı maddesinin zararlarının yanı sıra 500 kalori hatta 1000 kaloriye çıkıp size kilo olarak geri dönebiliyor. Bu yüzden de salatanıza saf zeytinyağı ve limon sıkmak, isteğe göre biraz da elma sirkesi eklemek en sağlıklı olanı.”

Bahçe ürünü diyene kanmayın

Torluoğlu dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun da çarşı-pazarda hatta yol kenarlarında “bunlar bizim bahçeden, doğal, sağlıklı, organik” sözlerini çoğu kez duyduğumuz satıcılar olduğunu belirterek şöyle konuştu: ‘’ sebzenin gerçekten bahçe yeşilliği olması onun sağlıklı ve organik olduğunu göstermiyor. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozları sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zehire dönüşebiliyor.’’