Süt kemik erimesinin önlenmesinde yardımcı oluyor !
Sağlıklı nesiller için çocukların protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral elementlerini yeterli miktarda alması sağlanmalıdır.
Bugün dünyada kadınların yüzde 30'unun, erkeklerin de yüzde 10'unun osteoporoz hastalığı var. Doktorlar ve bilim insanları ostoeporoz hastalığının ancak çocuklara küçük yaştan itibaren süt içirterek önlenmesine yardımcı olabileceğini belirtiyorlar.
Bununla birlikte sütte başta kalsiyum olmak üzere çok sayıda besleyici madde bulunuyor. Bu maddelerden karbonhidratlar önemli bir besin kaynağı oluşturuyor. Kalsiyumun kemik ve dişlerin sağlıklı olmasını sağladığını ifade eden Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, bir su bardağı sütün günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladığını hatırlattı.
Süt, beyni yaşlanmaktan korunmasına yardımcı oluyor!
Ayrıca sütte, beyni yaşlanmaktan koruyan "Acetyl Carnitin " maddesi bulunuyor. Süt, yüksek oranda protein içermektedir. Süt proteinlerinin bileşiminde de, vücudun yapı taşlarını oluşturan 20'den fazla aminoasit bulunur. Süt, yağının yüksek oranda enerji sağlaması ve A vitamini içermesi bakımından da önemlidir.
Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan verdiği bilgiye göre, A ve B vitamini ile protein, fosfor, potasyum ve folik asit yönünden zengin olan süt, kaymak, yoğurt ve peynir, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda kemik ve diş gelişiminde çok etkilidir. Bir kase yoğurt, vücudu çeşitli hastalıklara karşı korumada yardımcı olabileceği gibi, direnme gücünü de artırır. Ayrıca yoğurt, kemik için gerekli kalsiyumun ana kaynağıdır. Bir günlük kalsiyum ihtiyacınız için bir kase yoğurt yemeniz yeterlidir. Bu miktarda yoğurt 150-400 miligram arasında kalsiyum içerir. Eğer kilo probleminiz varsa, kaymağı alınmış yağsız yoğurdu tercih etmeniz gerekiyor.
Sütte, kalsiyumun yanı sıra sağlık için gerekli A, D, B2, B6, B12 vitaminleri ile potasyum, fosfor ve proteinler bulunur.
A vitamini içeren süt; sağlıklı bir cilt ve sağlıklı gözler için de yardımcı olan temel ihtiyaçtır. Yaşlanmaya, kansere ve kalp hastalıklarına yol açan maddelerin nötralize edilmesinde yardımcıdır.
Gerek menopoz sonrası kadınlarda, gerekse yaşlı erkeklerde yaygın olarak sağlığı tehdit eden osteoporoz (kemik erimesi) göz önünde bulundurulduğunda, bebeklikten başlayarak, vücuda uzun dönemli kalsiyum yatırımı yapılması gereklidir. Bunun için bol bol süt, yoğurt, peynir ve kaymak yemelidir.
Bilim insanları, çocukken yüksek miktarda süt ürünleri tüketen ve kalsiyum alanların, felçten ve diğer ölüm nedenlerinden korunmakta sütün yardımcı olduğunu belirledi.
Bununla birlikte yapılan araştırmalar çocukken günde en az 400 miligram kalsiyum alımının, felç geçirip ölme olasılığını yüzde 60 oranına kadar azaltılmasına yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.