26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Süt dişleri neden bu kadar önemli?

Dr. Oya Öztan Peker’den Çocuklarda Diş Sağlığını ve Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar.

YİRMİDORTHABER.COM30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Süt dişleri neden bu kadar önemli?

1-Süt dişlerinin önemi nedir?

Ön süt dişleri çocuğun fonasyonu, estetiği ve psikolojisi açıdan büyük önem taşır. Çocuklar 12 yaşına kadar çiğneme yoluyla beslenme fonksiyonunu süt dişleri ile yerine getirir. Bu nedenle süt azılarını 12 yaşına kadar ağızda tutmamız gerekir. Aksi takdirde büyüme gelişimini bile etkileyecek problemler doğar. Süt dişlerinin bir diğer önemli görevi ise daimi dişlere rehber olmak ve onların düzgün şekilde ağızda yer almalarını sağlamaktır. Zamanında önce kaybedilen ya da çekilen süt dişleri daimi dişlerde çapraşıklıklara ve sorunlara neden olabilir. Bu nedenle süt dişlerine çok iyi bakmamız gerekir.

2- Süt dişleri ile daimi dişlerin çürük riski aynı mıdır?

Bir dişte çürük oluşabilmesi için iki önemli faktör vardır. Bunların birincisi beslenme ikincisi ise diş yapısıdır. Süt dişlerinin yapısı daimi dişlere nazaran çürüğe çok daha yatkındır. Bunun yanında çocuklarda çürük yapma riski yüksek olan şeker ve karbonhidrat tüketimi yetişkinlere göre oldukça fazladır. Böyle bir beslenmenin yanında yapısı zayıf olan süt dişleri hızlı bir şekilde çürüyebilmektedir. Bu nedenle süt dişlerinin bakımı daimi dişlere göre çok daha iyi yapılmalıdır. 

3-Çocuklarda günlük diş bakımı nasıl olmalı?

Çocuk diş hekimleri çocukların ilk dişleri çıktığı andan itibaren (6-8 aylık bebeklerde) gazlı bezle temizlik yapılmaya başlanmasını önerirler. 2,5 -4 yas arası süt dişli çocuklarda tükürme refleksi gelişmediği için günde iki kere macunsuz fırçalamakta fayda vardır.4 yaşından itibaren ise florlu diş macunu ile dişleri fırçalamamız gerekir. Yemek sonrası mutlaka fırça işlemi yapılmalı ya da fırçalayamayacak konumda ise su ile ağız çalkalanmalı ve xylitol içeren sakızlar 3 dk süre ile çiğnenip atılması önerilir.

 4-Çocuklarda hangi durumlarda dişin çekilmesi gerekir?

Süt dişleri daimi dişlere rehber oldukları için daimi dişlerin sürme zamanına kadar ağızda tutulmaya çalışılmalıdır. Süt dişlerinde de daimi dişler gibi enfeksiyon ve çürük oluşabilir. Dolgu ve kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek kadar büyük bir enfeksiyon ve madde kaybı olduğunda süt dişinin çekimi gerekebilir. Enfeksiyonlar süt dişinin altında bulunan daimi diş germine zarar verecek kadar büyükse süt dişinin çekimi önerilebilir. Ancak çekim öncesi mutlaka röntgen alınmalı ve durum değerlendirilmesi yapılmalıdır.

5-Çocuğun düşme sonucu dişi kırılırsa ne yapmalıyız?

Öncelikle kırılan parça büyükse ve bulabiliyorsak kırık parça ile beraber hemen diş hekimine gidilmesi gerekir çünkü kırık diş kullanılarak dişin tedavisi tamamlanabilir. Diş tamamen yerinden çıkarsa köke hiç dokunmadan akan suda yıkanıp tükürükte ya da süt içerisinde hekime getirilmelidir.

5- Çocuklarda kanal tedavisi yapılabilir mi?

Süt dişlerini zamanında önce düşmesi diş çapraşıklıklarına neden olacağı için süt dişini ağızda tutmak için her tür yol denenmelidir enfeksiyon varlığında yada travma nedeniyle zarar gören diş kanal tedavisi ile ömrü uzatılmaya çalışılmalıdır.

6- Bebeklerde biberon çürüğünü engellemek için neler yapılabilir?

Çocuklarda ön dişler 6-8 yasa kadar, azı dişleri ise 12 yasına kadar ağızda tutulması gerekir. Bu yüzden süt dişi bakımına çok özen göstermeliyiz. Anne sütü eğer temizlenmezse dişleri çürütebilecek bir yapıya sahiptir. Bebeklerde anne sütü sonrası ilk diş çıkması ile beraber gazlı bez ya da parmak fırçası ya da macunsuz fırça ile temizlenmeli ve yatarken ballı ya da şekeri süt verilmemeli veriliyorsa sonrasında mutlaka dişler temizlenmelidir.