16 Temmuz 2025 Çarşamba / 21 Muharrem 1447

Turist hastalığı tatili zehir etmesin

Aylarca hayalini kurduğunuz tatilde, sizi bekleyen sağlık riskleri de var. En büyük tehlike karın ağrısı, kramp ve bulantı ile seyreden turist ishali.

Merve Engin20 Haziran 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Turist hastalığı tatili zehir etmesin

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre her yıl 200 milyondan fazla turist ishale yakalanıyor. Seyahat ile ilişkili ishal genellikle, seyahatin 6 ve 7. günlerinde başlıyor. Sıklıkla da 3 ile 4 gün sürüyor ve kendiliğinden düzeliyor. Bu arada seyahat ishalinin, eve döndükten sonra ki birkaç gün içerisinde de başlayabileceği akılda tutulmalı. Ayrıca, ishal olan her 4 kişiden en az birisinde ishal nedeniyle seyahat planının değişmesine neden olduğu için turistler için ciddi bir durum. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları Prof. Dr. Ateş Kara, tatil için başka ülkelere seyahate çıkacakları uyardı. Turist ishalinin, seyahat edenleri en sık etkileyen sağlık sorunu olduğunu belirten Prof. Kara, karın ağrısı, bulantı, kusma, kramp, gaz ve sıkışma hissi ile birlikte gelen bu ishalin, özellikle ülkeler arası gıda alışkanlıklarındaki farklılıklar ve gıda hazırlanışındaki farklılıklardan kaynaklandığını söyledi.

Bu ülkelere dikkat

Sırt çantaları ya da bisikletle gezen maceraperestlerin en büyük risk grubunda olduklarını ifade eden Prof. Kara, iş seyahati yapanlarında bu ishale yakalanabileceğini dile getirdi. İshal gelişmesi için en riskli bölgenin Orta ve Güney ABD, Meksika, Asya, Ortadoğu ve Afrika olduğunu belirten Prof. Kara, Doğu Avrupa, Karayip Adaları, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda da bu hastalıkların gelişebileceğini söyledi.

ÇİĞ DENİZ ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURUN

-Gittiğiniz yerlerde açıkta satılan veya uzun süre sıcakta kalmış gıda ve içecekler tüketilmemelidir.

-Çiğ veya iyi pişirilmemiş gıda tüketilmemeli, özellikle çiğ deniz ürünlerinden uzak durulmalıdır,

-Soyulmadan sebze ve meyve tüketilmemelidir,

-Özellikle sıcak ülkelerde, buz kullanımına dikkat edilmelidir, buzların sıklıkla kaliteli içme  sularından oluşturulmadığı unutulmamalıdır.

-Genellikle az gelişmiş ülkelerde musluk suları risklidir. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden de kaçınılması gerekir.

-Eğer uygun koşullarda ve kısa sürede tüketilirse iyi pişirilmiş gıdalar ve paket ürünler güvenilirdir.