26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tuz yerine kullanılan biber felce neden oluyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Faik İlik, yemeği tatlandırma adına tuz yerine kullanılan tuz ile terbiyelenmiş biber tüketiminin, felce neden olduğunu söyledi. Dr. İlik, 'Pul biber kurutulmuş bir sebze olarak faydalı olsa da tuzla karıştırılarak yapıldığında tansiyon hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Biber tükettiğini zanneden hastalar, bir süre sonra felç geçirerek bize başvuruyor.' dedi.

CİHAN25 Aralık 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Tuz yerine kullanılan biber felce neden oluyor
Kahramanmaraş Elbistan Devlet Hastanesi nöroloji uzmanı Dr. Faik İlik, Türk toplumunda hem günlük ortalama tuz tüketiminin hem de kan basıncı değerlerinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğunu vurgulayarak, "Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 6 gram iken Türkiye’deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 18 gramdır. Bu durumda bizler, hastalarımızı tuz tüketimi konusunda uyarıyoruz. Ancak bir süre sonra hasta felç olarak hastanemize kaldırılabiliyor. Sebebini sorduğumuzda ise tuz tüketimini tamamen bitirmekle birlikte yüzde 30 oranında tuz ile terbiyelenmiş kırmızı pul biberini tükettiğini tespit ediyoruz.” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ VE ELBİSTAN BÖLGESİNDE BU YANILGI ÇOK FAZLA

Kahramanmaraş’ın önemli bir biber üretim merkezi olduğunu kaydeden Doktor Faik İlik, son 6 ay içerisinde yaklaşık 400 hastanın hipertansiyon ve beyin damar tıkanıklığı nedeniyle başvuruda bulunduğunu ve temelinde tuz tüketmeyi bırakıp, tuz oranını bilmedikleri pul bibere yönelme olduğunu aktardı. İlik,“Kahramanmaraş ve Elbistan bölgesinde beyin damar tıkanıklıkları ve buna felç durumu çok sık olarak gözlenmektedir. Son 6 ay içerisinde yaklaşık 400 hastam beyin damar tıkanıklığı geçirdi ve bu nedenle tedavi altına alındı. Hipertansiyon basit olarak yüksek kan basıncı demektir. Kan basıncı, kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan basınçtır. Aşırı tuz alımı bölgemizde ne yazık ki hipertansiyon oluşumunda en önemli etkendir. Yine bölgemizde Kırmızı biber çok kullanılmaktadır. Pul biber kurutulmuş bir sebze olarak faydalı olsa da tuzla karıştırılarak yapıldığında tansiyon hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yemek sırasında sıkça yapılan hata ise yemeğe önce tuz sonra tuzla karıştırılarak hazırlanmış kırmızı pul biber atmaktır.” bilgisini verdi.

TUZU KISITLAYIN, SİGARAYI BIRAKIN VE EGZERSİZ YAPIN

Dr. Faik İlik, konuşmasına şöyle devam etti: “Toplumda ölümün en sık nedeni olan damar hastalıklarından korunmak için, yüksek kan basıncını düşürmek gerekir. Bunun içinse tuz alımının kısıtlanmasının yanı sıra, sigarayı bırakmak, kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak şarttır. Bölgemizde sık görülen beyin damarı tıkanıkları ve kanamalarının tuz alımının kısıtlanması ile birlikte önemli derecede azalacağını düşünmekteyim.”