23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

'Vücudunda anormal değişiklik gören doktora başvurmalı'

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ozan Balakan, kanserde erken teşhis ve tedavinin önemli olduğuna dikkati çekerek, bağırsak dışkılama ve mesane alışkanlıkları, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan doku şişliği, hazımsızlık veya yutma güçlüğü, benler ve siğilin belirgin değişikliğinin, zamansız kanama, akıntı ile hırıltılı öksürük ve ses kısıklığı gibi şikayetlerin görülmesi durumunda bireylerin doktora başvurması gerektiğini söyledi.

CİHAN25 Aralık 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
'Vücudunda anormal değişiklik gören doktora başvurmalı'
Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ozan Balakan, ülkemizde sonu ölümle sonuçlanan hastalıklar sıralamasında kalp ve damar rahatsızlıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserin; erken tanı ve tedavi süreciyle ölümcül sonuçlar doğurmadan önlenebildiğini belirterek, “Hastalık başlamadan önce kansere dönüşebilecek hücrelerin saptanması erken tanı ve tedaviden daha önemli. Kanser sıklığının ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından en temel noktayı bu oluşturuyor.” dedi.

Kanserde erken teşhisle tedavi sürecini hızlandığını ve yüz güldürücü sonuçlar elde edildiğini bildiren Balakan, hastalarda erken tanının hayat kurtardığına işaret etti. Kanserle mücadelede toplum bilincinin önemini vurgulayan Balakan, “Halk Sağlığı aracılığıyla kanser tarama programlarını yönlendiriyoruz. Tüm dünyada kanserle ilgilenen bilim adamları erken tanıya büyük önem veriyor. Erken tanının iki unsuru var. Bunlar, bireyin kanser bilincine sahip olması ve kanserle ilgili şikayetleri çok erken aşamada tanımasıdır.” diye konuştu.

Kanser hastalıklarının belirtilerini de sıralayan Balakan, bağırsak dışkılama ve mesane alışkanlıklarının değişikliği, zamansız kanama ve akıntı, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan doku şişliği, hazımsızlık veya yutma güçlüğü, benler ve siğilin belirgin değişikliği, hırıltılı öksürük ve ses kısıklığı gibi şikayetlerin görülmesi durumunda bireylerin doktora başvurmaları gerektiğini ifade etti.

“RAHİM AĞZI KANSERİ GENÇ BAYANLARDA EN ÖNEMLİ ÖLÜM SEBEBİ”

Rahim ağzı kanserinin özellikle genç bayanlarda kanserle ilişkili ölümlerin önemli sebeplerinden bir olduğunu kaydeden Balakan, Türkiye’de ve dünyada en sık görülen kanser türlerinin erkeklerde prostat, kadınlarda meme kanseri olduğu bilgisi verdi.

“KANSER HASTALARININ TEDAVİ İÇİN İL DIŞINA GİTMELERİNE GEREK KALMAYACAK”

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde bir yıl önce kurulan Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nın fakültenin yeni binasında hizmet vermeye devam ettiğini söyleyen Balakan, cerrahi ve kemoterapi tedavisinde bölgedeki hastanelerle aynı tedavi yöntemlerinin uygulandığını belirtti. Ağustos ayında Radyasyon Onkolojisi bölümünün de kurulacağını bildiren Balakan, bu çalışmayla KSÜ Tıp Fakültesi hastanesinde tam teşekküllü Onkoloji tedavisi yapılacağını ve kanser hastalarının çevre illerdeki hastaneler gitmelerine gerek kalmayacağını sözlerine ekledi.