25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yumurtalık kisti hakkında merak edilenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Gürbüz, yumurtalık kisti hakkında merak edilenleri sizler için cevapladı.

15 Şubat 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Yumurtalık kisti hakkında merak edilenler

Bütün yumurtalık kistleri aynı mıdır?

ENDOMETRİOMA KİSTİ:

Çikolata Kisti

Yumurtalıklarda oluşan içinde erimiş çikolata görünümde sıvı biriken kistik bir durumdur. Rahim içi zarı (Endometrium) dokusunun olması gereken yerlerin dışında yerleştiği ve östrojen hormonu uyarısı ile salgı yaptığı tablonun genel adı Endometriosis dir. Yumurtalık, tüpler, rahim kas tabakası ve karın zarının (Periton) her yerinde dağılmış olabilir. Bulunduğu yere göre ağrı şikayetleri verebilir.

DERMOİD KİST:

Kistik Teratom

Yumurtalık dokusu içinde cilt eklerinin bulunduğu (saç, kemik, diş vb ) kistik yapıdır. Tek veya çift taraflı olabilir. İçeriğinde yağ ve sıvı olması ultrasonda tipik görüntü oluşturur. En sık torsiyon riski (kistin kendi etrafında dönerek damarlarda tıkanma olması) olan kist çeşididir.

KİST ADENOM SEROZ VEYA MÜSİNÖZ

Over kisti yapısı içinde sıvı olan ve yüzey epitelinin bağımsız büyümesi sonucu ortaya çıkan çeşididir. İçindeki sıvı akıcı kıvamlı ve berrak ise seroz kistadenom adını alır. Kist içindeki sıvı koyu kıvamlı ve yapışkan ise müsinöz kist adenom adını alır. En büyük kist çeşitleri Çoğunlukla müsinöz kist adenomdur.

Borderline Over Tümörleri:

Over kistleri yapısı ultrason görüntüsü seröz veya müsinoz kistadenomlar gibidir.  Patolojik sonuç olarak tanı doğrulanabilir. Malign over tümörleri gibi ilerleyici süreç göstermezler ancak tedavide bu durum hastanın yaşı ve gebelik isteği sürecine göre şekillendirilir.

Hemorajik Kist- Korpus luteum kisti

Yumurtlama dönemi sonunda görülen ve yumurtalık dokusu içinde oluşan kanama ile karakterize kistik yapılardır. Kanama bulguları ağrı ile ortaya çıkar, bazı durumlarda karın içi kanamada eşlik edebilir.

 

 

NE ZAMAN AMELİYAT?

Over kistleri tanısı konduktan sonra 3 ay içinde kendiliğinden kaybolmadıysa cerrahi gerekebilir. Büyüklüğünde ilerleyici artış varsa, ilk görüldüğünde boyutları 5-6 cm ve daha büyük ise, basit kistik görünüm yerine ultrason tanısında komplike kist veya endometrioma , dermoid kist veya  seroz- müsinöz kist adenom olduğu şüphesi varsa cerrahi gereklidir.

NE ZAMAN KANSER ŞÜPHESİ?

Over kisti tanısı ultrason ile konur. Görünüm olarak Kistik yapı duvarı kalın ve düzensiz ise ( 3-4 mm ve üzeri) , kistik yapı içinde bölmeler ile ayrılmış küçük kistik yapılar varsa, bölmeler kalın ise (2-3 mm ve üzeri) kistik yapı içinde küçük düzensiz çıkıntılar varsa, her iki overde bu yapılar görülüyor ise karın içinde sıvı şüphesi varsa Kistin kötü karakterli olma şansı yüksektir. Tümör belirteçleri denilen CA125-CEA-CA199-CA153 testler ile tanı desteklenebilir.

NELERİ DÜZELTEBİLİRİZ?

Over kistleri yumurtalıklarda oluşan yumurtanın atılmaması sonucu gelişen veya kendiliğinden kontrolsüz büyüme sonucu büyüme gösteren içi sıvı veya katı madde dolu yapılardır.

Over kistlerinin %70-80’i fonksiyonel kist diye bilinen yumurtlama fonksiyonu sonucu oluşur ve kaybolması gecikir. İçi sıvı dolu olarak 1-2 ay devam edebilir. Adet kanamasında gecikme ve kasık ağrısı yapabilir.  Hemen hemen %90 ı kendiliğinden kaybolur.

Kistik yapılar için cerrahi karar verildiğinde LAPAROSKOPİK CERRAHİ uygun hastalarda ilk tercih olacaktır.