13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Bayram şekeri gibi kitap tavsiyeleri

Kurban Bayramı ile Cumhuriyet Bayramı birleşince ortaya çıkan bu uzun tatil günlerinde kitaba yer açmamak olmaz. Öneriler listesi burada.

25 Ekim 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bayram şekeri gibi kitap tavsiyeleri

Kitap okumak son derece önemli bir faaliyettir. Önümüze yepyeni ufuklar açan, zihnimizde şimşekler çaktıran bu sarsılmaz dostlarla kuracağımız bağ, harcayacağımız mesai ne boş vakit, ne tatil ne de bayram işidir. Ancak yine de olur da 'Şu uzun bayram tatilinde ne okusam' diyenlere, kitap dostlarından öneriler aldık.

- Fehmi Koru

Bayramda insan kitap okur mu? Bayramın hayhuyu geçtikten sonra ve zorunlu ziyaretlerle kabuller bitince kalan vakitte -umarım- okur... Okumak isteyeceklere her alandan bir okuma listesi hazırladım:

Roman meraklılarına Mehmet Niyazi'nin 'Plevne' tarihi romanı (Ötüken) iyi bir seçim. Müge İplikçi'nin 'Civan'ı (Everest ) daha yakın bir sorunu işliyor. Tarih meraklıları için İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın 'Osmanlı Tarihinden Portreler' (YKY), Davut Erkan'ın hazırladığı 2. Abdülhamid'in İlk Mabeyin Feriki 'Eğinli Said Paşa'nın Hatıratı' (Bengi), Ayhan Aktar'ın hazırladığı Yüzbaşı Sarkis Torosyan'ın 'Çanakkale'den Filistin Cephesi'ne' anıları (Birikim) kitaplarını tavsiye ederim.

Daha genel zevklere hitap eden kitaplar da var tavsiye listemde: Sadettin Ökten'in 'Yahya Kemal'in İstanbul'u ve Devamı' (Ötüken), Aydın Menderes'in 'Babam ve Ben' (Ufuk Kitaplar), Mehmet Nuri Yardım'ın 'Edebiyatımızın Güleryüzü' (Yağmur), Nevzat Bayhan'ın 'Kültürün Renkleri' (Zaman), Şahin Uçar'ın 'Kültür, Teknoloji ve Sanat Yazıları' (Şule), Naim Güleryüz'ün 'Toplumsal Yaşamda Türk Yahudileri' (Gözlem)...

Sayıca çok mu oldu? Bayramdan sonra da okumaya devam etmeyecek misiniz yoksa?

- ADALET AĞAOĞLU

Çok kitap yayınlanıyor, okumaya yetişemiyorum. İlk ben bahsettiğimde İhsan Oktay Anar'ın adı bile geçmiyordu. Yıllar sonra herkes ondan bahseder oldu.

- İBRAHİM KİRAS

Osmanlı’nın kuruluş dönemine ait gizemlerin çözümlenişinde ortaya çıkan karşıt görüşlerin tutarlı bir sentezini okumak isteyenlere: Prof. Feridun Emecen'in İlk Osmanlılar ve Batı Anadolu Beylikler Dünyası (Timaş)

Osmanlı’nın sona erişini hazırlayan gelişmelerle ilgili panaromik bir analize ihtiyaç duyanlar için: İsmail Küçükkılınç'ın II. Meşrutiyet'in İlanında Halk Unsuru. (Cedit)

Şehircilik ve yerleşim konularına felsefenin penceresinden farklı bakışlarla ilgilenenler için: Önay Sözer ve Ferda Keskin'in yayına hazırladığı Jacques Derrida ile Birlikte Pera Peras Poros. (İş Bankası Kültür Yayınları)

Günümüz Türk şiirindeki temel yönelimlerin hem estetik hem de toplumsal arka planını merak edenler için: Hakan Arslanbenzer'in "Neo-Epik Şiir" (Okur Kitaplığı)

Kitapla ilgisini "basılı veya yazılı kâğıt yapraklar"ın tarihini, nereden nereye geldiğini araştıracak seviyede ileriye götürmüş olanlar için: Necip Asım'ın Kitap. (Büyüyen Ay)

- Mehmet Ocaktan

Haruki Murakami okumalarına devam... ‘İmkansızın Şarkısı’ ile ‘Sahilde Kafka’ favorim. Şimdi sırada aynı yazarın ‘Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında’sı var.

- FERİDUN ANDAÇ

Yaşar Kemal/ "Bir Ada Hikâyesi": Dörtlemenin son kitabı Çıplak Deniz Çıplak Ada sessizlikte, uzun dinlenme aralıklarında okunacak bir roman. Roman 1923'te Anadolu'nun savaşların ardından nasıl bir göç dalgasıyla yüzleştiğini anlatır bize. Yaşar Kemal romancılığının anlatımda eriştiği lirizmi, doğayı dile getirmedeki ustalığı da sergiler. (YKY)

Fernando Pessoa/ Pessoa Pessoa'yı Anlatıyor: Portikizli şair/yazar Pessoa'nın saklı kimliklerini ve yazınsal duyarlığının açıldığı alanları tanımak, dahası onu anlamak için bir el kitabı; okur buradan Huzursuzluğun Kitabı'na varabilir. (Kırmızı Kedi)

Flanör Düşünce, Derl.: Hüseyin Köse: Pessoa okumasına yönelen okurun böylesi bir kitapla buluşması, gitmek/kent/yolculuk/aylaklık düşüncesine de zenginleştirici kapılar aralayacaktır. (Ayrıntı)

Mustafa Kutlu/ Uzun Hikâye: Usta öykücü Kutlu'nun 2000'de yayımlanan bu öyküsünü filminden önce okumayı öneririm. Gerçeklik duygusu, Anadolu'yu tanıma bilinci, taşranın ruhunu anlama/anlatma duyarlılığı açısından görkemli bir anlatı. (Dergâh)

- AHMET KEKEÇ

İnsanların döne döne Kemal Tahir ve Cemil Meriç okumalarını istediğim için, bu iki üstadın eserlerini öneriyorum. Özellikle Kemal Tahir'den Kurt Kanunu ve Cemil Meriç'ten Jurnaller ve Bu Ülke. Salinger'in öykülerine de göz atsınlar.

 BAYRAM BİLGE TOKEL

Kendi kitabımı önerme hakkım varsa şayet Neşet Ertaş Kitabı'nı öneririm. Onun hayat hikayesini, yaşam felsefesini çok sevdiğimiz türkülerinden ayırt etmek ne mümkün. (Neşet Ertaş Kitabı-Kapı Yayınları)

- MEVLANA İDRİS ZENGİN

Tristram Shandy'nin Yapı Kredi'den çıkan Beyefendi'nin Hayatı ve Görüşleri'ni tavsiye ederim. Çocuklar için ise Küçük Prens ve Can Yayınları'ndan çıkan Pıtırcık serisini...

- ELİF ÇAKIR

Bayramda okumak için yanıma İhsan Oktay Anar'ın Yedinci Gün'ünü aldım.

- PROF. DR. BEDRİ GENCER

 Son zamanlarda Sufi Yayınları ve Hayy Kitap'tan güzel kitaplar çıktı. Abdullah Kartal'dan İlahi İsimler Teorisi'ni özellikle tavsiye ederim. Akademik bir çalışma, entelektüel bir derinliği var.