12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

‘Gizli kapı’dan bir şair geçti

Yirmi yılı aşkın bir süredir Merzifon’da yaşayan şair Sami Baydar 50 yaşında gelen bir kalp kriziyle hayata veda etti. ‘Kendi içine sürgün’ olan Baydar, 1980 kuşağının en özgün şairlerinden biriydi.

STAR SANAT2 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
‘Gizli kapı’dan bir şair geçti

“Yıldızları görmekten geliyorum/ hiç bilinmeyen bir yoldan değil/ hiç yaşamamış olmamdan/ aldığım bir ödüldür bu’’ ... “Bir insanın gizli kapısı olmalı, geri dönüş bu olmalı/hiç göstermemeli işte bu yaşama başladığını” dizelerinin sahibi Sami Baydar 29 Ekim’de geçirdiği kalp krizi sonucu 50 yaşında hayata veda etti.

Şair, ressam ve öykü yazarı

80 kuşağının en özgün şairleri arasında yer alan Baydar aynı zamanda ressam ve öykü yazarıydı. 1980 yılında ilk şiirleri Beyaz dergisinde yayınlanan Baydar’ın, yayımlanmış sekiz kitabı vardı. Baydar, 26 Eylül 1962’de Merzifon’da dünyaya geldi. Merzifon Cumhuriyet İlkokulu, Cumhuriyet Ortaokulu ve Merzifon Lisesi’ni bitirdi. İlkokul yıllarından itibaren resim yeteneğiyle aile bireylerinin dikkatini çekti. 1979’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’ne bir yıl devam ettikten sonra resim bölümüne geçti. Neşet Günal ve Devrim Erbil atölyelerinde çalıştıktan sonra 1987’de Devrim Erbil atölyesinden mezun oldu. 1989’da ilk kişisel sergisini Garanti Bankası Yonca Modern Sanat Galerisi’nde açtı. Çeşitli karma sergilere katıldı.

Kitap adlarında hep ‘dünya’lar...

Gösteri, Defter, Beyaz, Sombahar, Ludingirra, Göçebe, Kitap-lık, Kaşgar, Eski’Z, Geceyazısı, Geniş Zamanlar dergilerinde öykü ve şiirleri yayımlandı. Şiir kitapları Dünya Efendileri, Dünya Bana Aynısını Anlatacak, Çiçek Dünyalar, Varla Yok Arasında ve Nicholas’ın Portresi adını taşıyor. Öykü kitapları ise ‘Dünyadan Çıkış Yolları’ ve ‘Dünyada Anılara Bakıyorum’... Yapı Kredi’den yakında çıkacağı belirtilen ve ne yazıkki dünya gözüyle kendisinin göremeyeceği son kitabının adında da yine dünya sözcüğü geçiyordu: Dünya İnancı... Sessiz sedasız son inziva yerine göçen Sami Baydar, edebiyat dünyasında unutulmaz dizeler ve buruk bir acı bıraktı.

HAYRİYE ÜNAL

Görünmeyen bir şairdi Sami Baydar. Görünmez adam o. Onu ve şiirini görmek için dikkat kesilmek gerekiyor. Yazdıklarıyla daha bir görünmez olmayı istiyordu adeta. Bu görülmeme arzusu çok çok ilginç geliyor bana. Belki onunla aynı biçimde değil ama farklı bir görünmez olma arzusu taşıdığım için olabilir. Aşırıya vardırılmayan bir memnuniyetsizlikle uysallık arasında bir konumda Baydar; zamansız bir şiir yazıyor, milliyetsiz, onun aidiyetleri yok, medeniyete ait biri o en fazla. Biraz daha yakından bakarsak sadece doğaya ait biri olduğunu göreceğiz. Şu anda her neredeyse, şiirler yazıyor ve bize göstermiyor. Ya da başka biri olarak aramıza karıştığını hayal ediyorum.

LALE MÜLDÜR

Sami Baydar’ın şiiri şaşırtıcı bir biçimde, asektif düzeyden kaynaklanan bir ayrışımı, çözülüşü ve de farmasyonu taşır. -Dilbilimi yitimi ve linguistik hüzün...- Geometrik bir zeka ve mimar bakışı belki... Olağanüstü yapı dizeleri vardır şiirinde.

ŞEBNEM İŞİGÜZEL

Güzel şiirler yazdı, güzel resimler yaptı. Nicholas’ın Portresi, Çiçek Dünyalar elimde olduğu halde uykuya daldığım çok oldu. Hoşça kal şair.

BEJAN MATUR

Sami Baydar şiirin sonsuzluk ülkesine göçtü diyeceğim ama zaten hep oradaydı. Şiiri ve hayatı sessizlikte yaşıyordu. Rahmet olsun.