20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

ABD ve Çin yerine Türkiye'yi tercih ettiler! Bahaneleri ortadan kaldıracak ortaklık

Türk S/İHA'sının Irak'a satılma ihtimali giderek artıyor. Gerçekleşmesi halinde Türkiye, Azerbaycan dışında ilk kez komşusuna bu platformdan satmış olacak. Uzmanlar, sürecin politik ve askeri yansımalarına dikkat çekiyor. Yakın ilişkilere rağmen, Irak'ın ABD ve Çin yerine Türkiye'yi tercih etmesine vurgu yapıyor. “İran'ın nüfuz mücadelesi ve SİHA pazarını baltalaması muhtemel satışın diğer ek faydası olur.” diyen Savunma Politikası Analisti Hakan Kılıç, '“En ağır darbeyi de bölgeye sürekli S/İHA satmaya çalışan ABD, Rus ve Çin SİHA üreticileri alacaktır' ifadelerini kullandı. Öte yandan uzmanlara göre satışın gerçekleşmesi halinde komşunun terörist unsurları hedef almama şansı ortadan kalkacak.

TRT Haber9 Aralık 2021 Perşembe 15:34 - Güncelleme:
ABD ve Çin yerine Türkiye'yi tercih ettiler! Bahaneleri ortadan kaldıracak ortaklık

Irak Bakanlar Kurulu'nun, Türkiye'den yaklaşık 100 milyon dolar değerinde S/İHA alımı için bütçe ayrıldığı iddia edildi.

Türk S/İHA'larının yurt dışına ihracatı son dönemlerde sıkça duyulan bir konu olsa da Ankara'nın Azerbaycan dışında ilk kez bir komşu ülkeye muhtemel S/İHA satışı askeri ve politik etkiler açısından ortaya ilginç bir tablo koyuyor.

DİĞER SATIŞLARDAN DAHA FARKLI

Savunma Politikası Analisti Hakan Kılıç, bu satışın Afrika veya Avrupa ülkelerine SİHA satışından çok daha farklı politik ve askeri yönleri olduğunu ifade ederek, "Bunu sıradan bir ülkeye, alıştığımız şekilde sıradan savunma ürünü ihracatı gibi göremeyiz" dedi.

Kılıç, "Bildiğiniz üzere Bayraktar TB-2 daha önce komşumuz Azerbaycan'a satıldı. Ancak dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın komşu olarak görmek doğru değil. Azerbaycan uzak da olsa alırdı, satabilirdik. Dostluğumuzun komşulukla ilgisi yok kan bağı var. Dolayısıyla aslında Türkiye eğer gerçekleşirse ilk kez gerçek bir komşu ülkeye SİHA satmış olacak." ifadesini kullandı.

TRT Haber'in haberine göre Satışın gerçekleşmesi halinde süreci Irak'ın bu araçları bize karşı kullanmayacağını düşünecek kadar ilişkimizin düzeldiğini veya güvendiğimizin de göstergesi olarak yorumlayan Kılıç, şunları söyledi;

"Bunun sebebi komşularımızın SİHA teknolojisinde ileri olması ve örneğin TB-2'yi kopyalama riskleri değil... Komşu ne demek? Size en yakın ülke demek. Dolayısı ile size karşı kullanma riski var. Bu bir SİHA. Uzun menzilli bombardıman uçağı değil. Düşünün Ege'de Yunanlılara kök söktüren SİHA'larımızı onlara da satmışız ve F-16'lar ikide bir Türk yapımı SİHA'ları önlemek için kalkıyor...

Demek ki Irak'ın bize karşı kullanma ihtimalini de düşünmüyor güveniyoruz ki bu çok önemli. Bu bizi ayrı bir konuya daha götürüyor. Ankara ile Bağdat'ın Irak kuzeyindeki harekatlar sebebiyle kimi zaman sancılı dönemler geçirdiğini biliyoruz. Satış ihtimali bu dönemin de geride kaldığı izlenimi doğuruyor.

Irak'ın ABD, Rusya ve Çin ile yakın ilişkileri malum. Ancak bu üç ülke yerine Türkiye'den S/İHA alınması sadece platformun çok iyi olması, maliyet-etki avantajı ile açıklanamaz. Aynı zamanda politik bir yakınlık da kendini hissettiriyor."

IRAK'IN TERÖRİSTİ VURMAMA ŞANSI AZALACAK

Madalyonun bir yüzünde politika olsa da tabi ki diğer yüzünde işin askeri boyutu var. Irak'ın Türk S/İHA'sı alma ihtimali Ankara'nın güvenlik stratejileri için de farklı anlamlar taşıyor.

Konuya dair bir örnekle durumu açıklayan Hakan Kılıç ve "Türkiye'nin istihbarat verdiği veya 'şu bölgenizde terör yapılanması var' dediğinde Irak yönetimi 'Haklısınız da elimizde imkanlarımız yok' diyebiliyordu. Her seferinde 2-3 terörist için F-16 kaldırmak istemiyorlardı" bilgisini paylaştı.

Kılıç, "Eğer satış gerçekleşirse Iraklı yetkililerin elinde MAM-L ile donanmış TB-2'ler olacak. Ve bu araçları ilgili bölgelere göndermemek için ellerinde herhangi bir bahane kalmayacak.

Sadece bu da değil... Eğer Irak tarafı görüntü alırsa, Ankara'nın 'Siz vuramıyorsanız görüntüyü bizimle anlık paylaşın biz gereğini yapalım' deme ihtimali de var. Tabi bunların hiç biri duyuma ya da kulis bilgisine dayanmıyor. Tamamen kişisel tahmin ve öngörülerimi dile getiriyorum." diye konuştu.

ARAP COĞRAFYASININ DİKKATİNİ DAHA DA ÇEKECEK

Türk SİHA'larının reklama ihtiyacı kalmasa da TB-2'lerin bölgedeki Suriye hariç diğer Arap ülkelerinin de daha fazla dikkatini çekmeye başlaması sürpriz olmaz. Peki ya Irak'a muhtemel satışın bölge ülkelerine etkisi nasıl olur?

"İran'ın nüfuz mücadelesi ve SİHA pazarını baltalaması muhtemel satışın diğer ek faydası olur." diyen Kılıç şu ifadeleri kullandı;

"En ağır darbeyi de bölgeye sürekli S/İHA satmaya çalışan ABD, Rus ve Çin SİHA üreticileri alacaktır. İstediği gibi bir hava gücünü mali sebepler nedeniyle ya da örneğimizdeki Irak'ta olduğu gibi siyasi nedenlerle kuramayanlar için S/İHA'lar çok önemli birer araç haline geldi.

Bu ülkeler, iç güvenlik harekatlarında kara birlikleri veya insanlı savaş uçaklarıyla yapamadıkları operasyonların 3-5 milyon dolarlık S/İHA'lar ile tam isabetle yapıldığını gördükçe daha çok siparişi vermeye başladı.

Bana göre diğer bir askeri avantajı ise Irak'ın kuzeyinde yapılacak SİHA operasyonlarında terör örgütleri artık kendisini vurduğunu bilemeyecek olması. Böylece batılı ülkelerden, ABD ve Rusya'dan destek alan PKK/PYD artık şikayetlerini net şekilde dillendiremeyecek. Çünkü sonuçta Irak da tüm ülkeler gibi topraklarında silahlı bir terör örgütünü cirit atmasını istemez."