24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Geri sayım başladı! Milli Muharip Uçak ilk defa hangardan çıkıyor

Türkiye'nin gurur projelerinde adım adım sona yaklaşılıyor. Savunma Sanayi, TBMM'ye sunum yaptı. İHA VE SİHA'lara yerli motor geliyor. Motor ve hammadde yerli olacak, dışa bağımlılık bitiyor. Yerli savaş uçağı 18 Mart 2023'te hangardan çıkacak.

Sabah15 Mart 2022 Salı 08:20 - Güncelleme:
Geri sayım başladı! Milli Muharip Uçak ilk defa hangardan çıkıyor

Türkiye, silah sanayinde arka arkaya önemli adımlar atmaya, kendine yeter bir ülke olmaya devam ediyor. Bu kapsamda ilk savaş uçağı 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkacak. 2028 yılında ise toklarda yerini alması yani Türkiye'nin semalarında yerli uçakların uçması hedefleniyor.

TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri geçen günlerde Savunma Sanayi Başkanlığı ve ASELSAN'ı ziyaret etti. Komisyon üyesi milletvekillerine kurumların devam eden çalışmaları ve yeni projeler ile ilgili detaylı bilgi verildi.

Sabah'ın haberine göre, brifingde öne çıkanlar ise şöyle:

TANK DENEMELERİ YAPILIYOR: Tank-palet fabrikasında üretilen Altay tanklarının motorlarıyla ilgili Almanya ve Güney Kore ile temaslar uzun süredir devam ediyordu. En sonunda Güney Kore'den motor geldi. Denemeler yapılıyor.

SİHA'LARA YERLİ MOTOR: Türkiye'nin yüz akı İHA ve SİHA'ların motor ve bazı akşamları Ukrayna'da üretiliyordu. Rusya'nın bu ülkeyi işgali ile birlikle bunların tedarikinde belli sıkıntılar yaşanmaya başladı. Daha önce çıkartılan zorluklar nedeniyle başlatılan yerli motor projesine hız verildi.

Yapılan bu çalışmalar sonuç verdi ve motorlar deneme aşamasına geldi. Kısa bir süre içinde sonuç alınıp yüz akı İHA ve SİHA'ların yerli motorla uçması hedefleniyor.

MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI HANGARDAN ÇIKIYOR: Milli Muharip Uçak'la ilgili çalışmalar hakkında da bilgi paylaşıldı. Uçağın ilk denemeleri 18 Mart 2023'te yapılacak ve böylece ilk kez hangardan çıkmış olacak. Denemelerin en az 3-4 yıl süreceği, milli muharip uçağının 2028 yılında stoklarda yer alabileceği belirtiliyor.

100 BÜYÜK ŞİRKET ARASINDA: ASELSAN, elektronik sanayi ürünleri üretiminde dünyanın en büyük 100 şirketi arasına girdi. ASELSAN'ın yeni bazı projeleri hayata geçirilerek, deniz kuvvetleri ve jandarma tarafından kullanılmaya başlandı. Özellikle yeni uzun menzilli radarların aktif olarak kullanılıyor.

YERLİ MOTORA YOĞUNLAŞILDI: Savunma sanayinde özellikle hammadde ve motor üretiminden kaynaklanan dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasına yoğunlaşıldı. Bu konuda sürekli yeni adımlar atılıyor.