5 Mayıs 2024 Pazar / 26 Sevval 1445

Türkiye'den dünyaya gövde gösterisi! Milli uçaksavar M2 damga vurdu

CANiK'in yerli ve milli uçaksavarı M2 QCB, SEDEC Fuarı'nda görücüye çıktı. SYS Genel Müdürü Utku Aral, 'Kendi evimizde dünyaya gövde gösterisi yapıyoruz. Özellikle yerli uçaksavarımız CANiK M2 QCB'ye ilgi müthiş.' dedi. M2 QCB'nin sadece kendileri için değil, Türkiye için de önemli bir ürün olduğunu vurgulayan SYS Müdürü Gençay Gençer, 'Tamamen yurt dışına bağımlı olduğumuz bir üründü, artık yüzde 100 yerli ve milli. Çok zorlu bir serüveni geride bıraktık. Yapması ve kalifiye etmesi dünyadaki en zor makineli tüfeklerden birisi' dedi.

AA30 Haziran 2022 Perşembe 10:02 - Güncelleme:
Türkiye'den dünyaya gövde gösterisi! Milli uçaksavar M2 damga vurdu

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Samsun Yurt Savunma (SYS) bünyesinde faaliyet gösteren CANiK, SEDEC Fuarı'nın ilk gününde en yeni ürün ve aksesuarlarını görücüye çıkardı.

CANiK'in büyük ilgi gören standında milli uçaksavar M2 QCB, milli tabanca METE ve ateşli silah aksesuarlarının yanı sıra CANiK M2 QCB'nin hızlandırılmış versiyonu M2F de sergileniyor.

CANiK, etkinlikte ihracata yönelik yeni iş birlikleri için de görüşmelere başladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen SYS Genel Müdürü Utku Aral, SEDEC Fuarı'nın çok hareketli başladığını belirterek, "SEDEC katılımcılarının çoğu ilk olarak CANiK standımıza uğrayarak ürünlerimizi inceliyor ve bizlerden bilgi alıyorlar. Bu yoğunluğu gördüğümüzde Türkiye'nin savunma sanayinde elde ettiği üstün başarıdan dolayı gururlanmamak mümkün değil. Kendi evimizde dünyaya gövde gösterisi yapıyoruz. Özellikle yerli uçaksavarımız CANiK M2 QCB'ye ilgi müthiş. Çok yakında bununla ilgili de önemli haberlerimiz olacak. Çok heyecanlıyız, çünkü önümüzdeki dönem için pek çok güzel gelişmelerin yaşanacağının bilgisini şimdiden verebilirim." ifadelerini kullandı.

Samsun Yurt Savunma Kurumsal İletişim ve İş Geliştirme Müdürü Gençay Gençer, AA muhabirine, etkinlik kapsamında çok sayıda delegasyonla bir araya gelme fırsatı yakaladıklarını söyledi.

Yabancı delegasyonların katılımıyla etkinlikte önemli bir ihracat potansiyeli oluştuğuna işaret eden Gençer, bu nedenle SEDEC'te yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

- "DÜNYADAKİ EN ZOR MAKİNELİ TÜFEKLERDEN BİRİ"

Özellikle Canik M2 QCB'nin sadece kendileri için değil, Türkiye için de önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Gençer, şöyle konuştu:

"Tamamen yurt dışına bağımlı olduğumuz bir üründü, artık yüzde 100 yerli ve milli. Platform makineli tüfeği genel konsepti altında bir ağır makineli tüfek. Halk arasında uçaksavar olarak da biliniyor. 12,7 x 99 milimetre çapında mühimmatı bulunuyor. Her türlü platforma entegre edilebiliyor. Platformsuz olarak piyadelerimiz de kullanabiliyorlar. Her türlü platforma entegre edilebilmesi dolayısıyla stratejik bir ürün.

Kuzeyimizde bir savaş var, birçok bölge savaşları oluyor. Silahlar platformlarla bir yerden bir yere gidiyor. Büyük kalibreleri ne kadar hareketli şekilde bir yerden bir yere taşıyabiliyorsanız o kadar stratejik önem kazanıyor. M2 QCB ile 3,5 yıllık bir çabanın ödül kısmındayız. Çok zorlu bir serüveni geride bıraktık. Yapması ve kalifiye etmesi dünyadaki en zor makineli tüfeklerden birisi."

- 6 AYDA 10'DAN FAZLA ÜLKEYE ULAŞTI

Tüfeğin ihracat potansiyelinin çok yüksek oluğunu belirten Gençer, birçok ülkeden sipariş aldıklarını bildirdi. Teslimatın da geçen yılın sonunda başladığı bilgisini veren Gençer, "Kafkasya, Orta Doğu ve Batı Afrika'dan birçok ülkeye şu an teslimatları gerçekleştirdik. Teslimatlar yakın zamanda ülkemizle devam edecek." dedi.

Canik M2 QCB'nin 6 ayda 10'dan fazla ülkeye gönderildiğini aktaran Gençer, halen 2 bin 500 adetlik siparişe sahip olduklarını kaydetti.

Projenin bundan sonraki seyrine ilişkin de bilgi veren Gençay Gençer, "Önümüzdeki 8-10 aylık dönem, M2 imalatı için dolu durumda. Bu da bizler için sevindirici, ülkemiz için katma değer kazandırmış olacağız. Bununla beraber silahın yeni varyantlarıyla da bu katma değeri artırmayı düşünüyoruz. Öncelikli olarak bu modelin M2F dediğimiz biraz daha hızlı versiyonu yakında piyasaya sürülecek. Ardından M3 isimli daha hızlı bir versiyonu 2023'ün ilk çeyreğinde kullanıma sunulacak." diye konuştu.

30 Haziran'a kadar devam edecek olan SEDEC Fuarı'nda sanayicilerin yanı sıra yaklaşık 40 ülkeden hükümet yetkilileri, karar vericiler, son kullanıcılar ve satın alma heyetleri yer alıyor.

  • CANiK
  • M2 QCB
  • SEDEC Fuarı
  • Milli uçaksavar
  • savunma
  • savunma sanayii