16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Anelka'nın başı dertte!

Nicolas Anelka'nın attığı gol sonrası yaptığı hareket nedeniyle başı dertte...

29 Aralık 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Anelka'nın başı dertte!
Fransız futbolcu Nicolas Anelka'nın, takımı West Bromwich Albion'ın West Ham United ile oynadığı maçta attığı gol sonrası nazi selamına benzetilen hareketi tepki topladı.

Anelka'nın dün, maç sırasında attığı gollerden sonra yaptığı Nazi selamına benzetilen hareketi Fransa'da da tepki gördü. Futbolcu ırkçılık ve Yahudi düşmanlığıyla suçlandı.

Anelka ise gelen tepkiler üzerine, hareketi, Yahudi karşıtlığıyla tanınan ve son günlerde programlarının yasaklanması konuşulan Fransız komedyen Dieudonne'ye destek için yaptığını söyledi.


Tartışmalara yol açan hareket Paris Cami yönetimi ve Fransa Yahudi Öğrenciler Birliği tarafından kınandı.

Başkentte bulunan Paris Cami'sinin yöneticisi Dalil Boubakeur, yazılı açıklamasında, Anelka'nın yaptığı "quenelle" adı verilen nazi selamına benzetilen hareketi kınadıklarını, sporun barış ve kardeşliği temsil etmesi gerektiğini belirtti.

Fransa Yahudi Öğrenciler Birliği (UEJF) ise Anelka'nın, "Dieudonne'ye destek" açıklamasını korkaklık olarak nitelendirdi.

Anelka ceza alabilir

Anelka ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan, hareketin, Dieudonne'ye selam için yapıldığını yazarak Barack Obama, Beyonce ve Jay-Z'nin de hep beraber quenelle'e benzer bir hareket yaptıkları fotoğrafı paylaştı. Twitter'da "Quenelle anti-semitist bir hareket değildir" ifadesini kullanan Anelka'nın Premier Lig yönetimi tarafından disiplin kuruluna sevk edilmesi bekleniyor.

Fransa'da Quenelle akımı

İlk kez komedyen Dieudonne tarafından 2005'te sahne şovunda yapılan hareket, Nazi selamına çok benzediği gerekçesiyle gündeme gelmişti. Sol elin, sağ omzun üzerine konulmasıyla yapılan ve quenelle adı verilen hareket Yahudi karşıtı Fransızlar tarafından kullanılıyor.

Dieudonne'nin yahudi karşıtı hareketleri Fransa'da tepki toplamış ve İçişleri Bakanı Manuel Valls, komedyenin şov ve gösterilerinin yasaklanabileceğini söylemişti.