12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

İşte Türkiye’nin en modern stadyumu!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Yeni Konya Stadyumu, UEFA standartlarında ve 42 bin kişilik olarak inşa ediliyor. Stadyum ve Olimpiyat Köyü projesi 200 milyon dolara mal olacak.

20 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
İşte Türkiye’nin en modern stadyumu!
Tarih, kültür, tarım, turizm, bilim ve hoşgörü şehri Konya artık spor şehri olarak da anılacak. Yakın zamanda UEFA standartlarında bir stadyuma ve Olimpiyat Köyü’ne kavuşacak Konya, bölgesinin en önemli spor başkenti haline gelecek.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 400 bin metrekare alan üzerinde 90 bin metrekare kapalı alanda inşa ettirilen Yeni Konya Stadyumu, futbol topu şeklinde ve geometrik figürlerle iz bırakacak. 2013 yılında tamamlanması planlanan 42 bin kişilik Yeni Konya Stadyumu, Türkiye’nin en modern stadyum projeleri arasında yer alıyor.

Konya, stadyumla birlikte geliştirilen proje ile Olimpiyat Köyü kapsamında, atletizm pisti, veledrom, olimpik yüzme havuzu, tenis kortları ve 10 bin seyirci kapasiteli spor salonu da kazanacak. Kentin kuzeyinde, şehir merkezine 9 kilometre uzaklıkta, yer alan stadyuma kent merkezinden raylı sistem, otobüs, minibüs ve özel araçlarla kolaylıkla ulaşılabilinecek.

Yeni Konya Stadyumu, kültürel kodlarla, çağdaş strüktürün, benzetmeci yaklaşımla ele alındığı bir tasarım. Yapının dışında Konyaspor'un rengi olan yeşil-beyaz, Selçuklu yapılarında kullanılan geometrik formlar ve futbol topunu oluşturan üçgen, beşgen ve altıgen formlar kullanıldı. Planlamada ise UEFA Kriterleri esas alındı.



Yapının tribünlerinde betonarme, çatısında ve cephesinde çelik sistemler kullanıldı. Cephe ve çatının kaplanmasında kompozit panel, quadroclad panel, alüminyum kilit geçme sistem, solar olympic polikarbonat panel ve tinted yeşil cam kullanıldı. Cephede 30 cm eninde, 15 cm derinliğinde metal tavalar kullanılarak, üçgen formların tanımlanması, cephe ve çatı suyunun tahliyesi ve çizgisel led aydınlatmanın montajı için sürekli bir kanal sağlandı.

Tribünler 2 katlı, yay biçiminde ve 44 basamak olacak şekilde tasarlandı. Tribünlerin sahaya uzaklığı 9-11 metre arasında değişiyor. Futbol sahasının merkezine en uzak seyirci 90 metre uzaklıkta konumlandırıldı.

İki tribün arasında, uzun kenara paralel, 50 adet loca, 4 adet soyunma odası, tribünlerin alt bölümlerinde 10 bin metrekarelik alana sahip çok amaçlı salonlar bulunuyor. Basın ve VIP için alt kat batı tribünün orta kısmı kullanıldı. Sporcu otobüsleri için hem bodrum katta, hem de zemin katta kapalı park alanları planlandı.

Seyirci, Medya, Loca, VIP, Sporcu ve güvenlik görevlilerinin girişleri ve sirkülasyon alanları birbirinden ayrıldı. Alt kat ve üst kat tribünlerin merdiven çekirdekleri ayrıldı. Yapıda dördü servis asansörü olmak üzere toplam 16 adet asansör bulunuyor. Her 500 seyircinin girişi için 1 adet turnike hesaplandı. Bütün tribünlerin bodrum katında kapalı otopark bulunuyor.

Seyirci konforu için çatının alt kısmına radyan ısıtıcılar konumlandırıldı, ayrıca çim sahada alttan ısıtma sistemi kullanılarak ağır kış şartlarında zeminin korunması amaçlandı.