Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ‘Paralel dinleme’ sonrası TÜBİTAK’ın yeniden ürettiği kriptolu telefonların, dünyadaki emsallerinden 3 kat daha güvenli olduğunu açıkladı. Işık, TRT Haber’de yayınlanan ‘3 Gün’ programında, TÜBİTAK’taki paralel yapının ‘dinleme’ amacıyla nasıl kriptolu telefon ürettiğini ve ‘paralel sonrası dönem’de üretilen yeni nesil kriptolu telefonlarının özelliklerini anlattı:
Dinleme organize iş
Kriptolu telefonların dinlenmesi örgütlü... TÜBİTAK’taki paralel yapı yazılımlara korsan satırlar eklemiş ve konuşma bitince silinmesi gereken şifreler kaydedilmiş; telefonların IMEI numaraları polise verilmiş; polis de TİB’e vererek önce konuşmaları kaydettirmiş; ardından TÜBİTAK ekibi telefonları çeşitli bahanelerle geri çağırarak şifreleri almış; bu şifrelerle konuşmalar deşifre edilmiş.Bütün isimler ve kanıtları yargıya verdik.
Korsana karşı güvenli
Yeni telefonlar, paralel örgüt dahi olsa dinlenemeyecek düzeyde güvenlikleri artırılarak üretildi. Zor bir iş yaptık. Şu anda bilebildiğimiz en profesyonel çözücünün çözebildiği sınırın üç katı kadar güvenlikli bir telefon oldu. Dünyada bilinen kripto çözme algoritmasının ulaştığı seviyenin en az üç katı kadar güvenlikli. Geçen hafta Başbakanımıza arz ettik, yakında, Cumhurbaşkanımıza da sunacağız. İlgili devlet yetkililerine de ay içinde dağıtımı tamamlanacak.
Silah yazılımları yerli
TÜBİTAK ayrıca geçen ay bir denizaltı simülatörü yaptı. Deniz altında gerçek bir savaş tatbikatı yapabiliyorsunuz. Bunun yazılımı da tamamen TUBİTAK’ta üretildi. Atak helikopterinden Altay tankına kadar, füzelere kadar bütün projelerin yazılımı artık yerli. Kamu kurumları için de yerli yazılımlar üretmeye başladık.
PARDUS’u geliştiriyoruz: Şimdi ‘Yazılım Strateji Belgesi’ni hazırlıyoruz. Yol haritamız olacak. Bir ara duraksayan lilli sistem yazılımı PARDUS’u geliştiriyoruz. Her geçen gün kamu kurumlarında Pardus kullanımı artıyor. Mesela Deniz Kuvvetleri yakın zamanda PARDUS kullanmaya başladı.
Elektrikli otomobil 5 yıl sonra: Yerli otomobilde çok özel çalışma yapıyoruz. Klasik motorların devri bitiyor; biz uzun menzilli elektrikli araçlar üzerinde çalışıyoruz. İnşallah 5 yıldan önce ilk yerli otomobilimizi yollarda göreceğiz. Devrim otomobilinde, merhum Nuri Demirağ’ın uçak projesinde olan bu kez olmayacak.
O iki projeyi devlet engellemişti, bu kez devlet öncülük ediyor. Ayrıca, bölgesel nitelikli uçak üretimiyle ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı da önemli bir proje yürütüyor.
VATANDAŞ DA EDİNEBİLECEK
Vatandaşa ‘akılı’ kriptolu telefon: Bugün ürettiğimiz kriptolu telefonlar devlet yetkilileri için. Ancak TUBİTAK kriptolu telefonların ‘akıllısı’ üzerinde çalışıyor. 2016’nın ikinci yarısında ticari olarak üretilebilir hale gelmesini planlıyoruz. Üretimi özel şirketler yapacak. O zaman herkes kullanabilecek.
Akıllı kimlikler tamamen yerli: Aynı şekilde akıllı kimlik kartlarındaki çipi de TUBİTAK tasarladı. İşletim sistemi de yüzde yüz yerli.
300 ‘beyin’ geri döndü: Bilimsel çalışmalara büyük fonlar ayırdık, bugüne kadar 300 bilim adamımız Türkiye’ye döndü. Dönmelerine de gerek yok; bulundukları ülkelerdeki üniversitelerde Türkiye ile ortak çalışma yapmaları yeterli. Yabancı araştırmacılar da geliyor. Bugün ABD, Fatih dönemi Osmanlısı’nın yaptığını yapıyor, dünyanın süper beyinlerini kendine çekiyor, kullanıyor. Fatih de Ali Kuşcu’yu Semerkant’tan İstanbul’a davet ettiğinde, neredeyse her adımına bir akçe karşılık gelecek kadar ödüllendirmişti.
Uluslararası casusluk yaptılar