19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bedava Müzik İndirenlere Casus Yazılım Şoku!

Kapalı kapılar ardında titizlikle hazırlanan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tasarısı yasalaşırsa Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, internetten yasa dışı yollarla film ve müzik indirenlerin bilgisayarlarına casus yazılım gönderecek!

25 Kasım 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bedava Müzik İndirenlere Casus Yazılım Şoku!
Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Bozbel, kapalı kapılar ardında titiz bir şekilde hazırlanan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tasarısı hakkında önemli bir detayı paylaştı.
 
Anadolu Ajansı'na konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bozbel, söz konusu tasarının yasalaşması durumunda internetten bedava film ve müzik indirme döneminin tarihe karışacağını çünkü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın tespit ettiği IP'lere casus yazılım yükleyeceğini ifade etti. Üstelik kişiler bilgisayarlarına bu yazılımın yüklenmesini kabul etmek zorunda kalacak!
 
Söz konusu taslağın büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Bozbel, tüm başvurularına rağmen Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün tasarı hakkında bilgi paylaşmadığının da altını çizdi.
 
Bozbel'in açıklamalarına göre yeni tasarı doğrudan kullanıcıların bilgisayarlarına müdahaleyi içeriyor. İnternetten kişisel bilgisayarlarına yasa dışı yollarla müzik ve film indiren kişilerin IP adresleri servis sağlayıcı tarafından tespit edilecek ve kendilerine öncelikli olarak bir uyarı mesajı gönderilecek. İzinsiz şekilde müzik veya film indirmeye devam ettiği takdirde ilgili Kanun'un 73/A maddesi hükmüne göre kişinin IP adresine ulaşılarak neler indirdiğinden hangi internet sitelerini ziyaret ettiğine kadar birçok hareketi görülebilecek. 
 
Prof. Dr. Bozbel, ilgili kanunun  73/B maddesinde yer alan "Hak sahibinden izin alınmaksızın noktadan noktaya ağlar üzerinden eserleri umuma ileten bireysel internet kullanıcılarının IP adresleri, telif birliklerince Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından akredite edilmiş yazılım vasıtasıyla tespit edilir." ifadesinin çok tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor ve bunun sakıncasını şu ifadelerle açıklıyor: Sizin bilgisayarınıza casus yazılım gönderecek. Buna sistem müsaade edecek. Erişim sağlayanlar müsaade etmek zorunda kalacaklar. Siz güvenli şekilde internette sörf yaptığınızı sanırken bu yazılım sayesinde bilgisayarda hangi işlemleri yaptığınız ve hangi hak ihlallerinde bulunduğunuz tespit edilecek. Ardından bu casus yazılım akredite olacak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından da bu yazılım onaylanacak.
 
IP adresinin kime ait olduğu bilgisine bile mahkeme kararıyla ulaşılabildiğini hatırlatan Pro. Dr. Bozbel, Avrupa Adalet Divanı'nın da IP adresinin kişisel veri olduğu sonucuna vardığının altını çizdi.