11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Bilim insanları ışığı yavaşlatmayı başardı

İskoç bilim insanları, fotonları özel bir maskeden geçirerek, ışığın bilinen hızından daha yavaş hareket etmesini sağladı.

23 Ocak 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bilim insanları ışığı yavaşlatmayı başardı
İskoç bilim adamları, fotonları özel bir maskeden geçirerek, ışığın bilinen hızından daha yavaş hareket etmesini sağladı. 
 
BBC'nin haberine göre, Glasgow ve Heriot-Watt üniversitelerinde görevli ve İskoçya Üniversiteleri Fizik Birliği üyesi olan bilim adamları, ışığın temel parçacıkları olan fotonlar için inşa ettikleri parkurda, fotonları eşler halinde yarıştırdı. Fotonlardan biri "özel bir maskeyle", diğeri olduğu gibi yarıştırıldı.
 
Deney sırasında özel maskeyle yarıştırılan foton şekil değiştirdi ve bu fotonun diğerinden daha yavaş hareket ettiği gözlendi. Maskenin, fotonu şekil değiştirmeye ve ışık hızından daha yavaş hareket etmeye zorladığı, maskeyle yarıştırılan fotonların boşluğa geri döndüklerinde bile daha yavaş hareket etmeyi sürdürdüğü belirtildi. 
 
Deneyin, bilim dünyasının ışığa bakış açısını değiştirmesi bekleniyor. 
 
Boşlukta her zaman aynı süratte ilerleyen ışık, saniyede tam olarak 299,792,458 metre yol katediyor. Işık hızı, su veya cam gibi maddelerin içinden geçerken yavaşlıyor ancak boşluğa döndüğünde tekrar mutlak süratine ulaşıyor. 
 
Jacquiline Romero, Daniel Giovannini ve meslektaşlarının yaptığı deneyin sonuçları Science Express dergisinde yayımlandı.