7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

60 milyon yıl öncesinden geliyor! Bir insanı tek seferde yutabilir: Madende keşfedildi

Belgesel ve doğal yaşam konularıyla ilgilenen National Geographic, 60 milyon yıl öncesine ait titanoboa yılanı hakkında çarpıcı bir bilgi paylaştı. Söz konusu bilgide, titanoboa yılanlarının muazzam vücudunun büyük hayvanları avlamasına izin verdiği açıklandı.

Star Gazetesi7 Ekim 2022 Cuma 22:06 - Güncelleme:
60 milyon yıl öncesinden geliyor! Bir insanı tek seferde yutabilir: Madende keşfedildi

Dünyada birçok insan anakonda yılanının bugün hala yaşayan en büyük yılan olduğunu düşünüyor. Ancak anakondadan bile daha büyük bir yılan olduğu ortaya çıktı, yani büyük ve güçlü bir sürüngen olan efsanevi yılan titanoboa.

National Geographic'in 7 Ekim 2022 Cuma günü bildirildiğine göre, titanoboa'nın muazzam vücudu büyük hayvanları avlamasına izin veriyor. Hayvan, dinozorların neslinin tükenmesinden yaklaşık beş milyon yıl sonra Güney Amerika'nın tropikal ormanlarında gelişti.

TİTANOBOA YILANI ANAKONDADAN BİLE BÜYÜK

Tarih öncesi türlerin 1,3 tondan fazla ağırlığa sahip olduğu tahmin ediliyor. Yılanı bugün yaşayan en büyük yılan türü olan anakondadan neredeyse otuz kat daha ağırlığında olduğunu düşünülüyor.

Böylece, titanoboa sadece tarihin en büyük yılanı değil, aynı zamanda dinozorların ölümünden sonra karada yaşayan en büyük omurgalıydı. Titanoboa, kendisiyle aynı habitatta yaşayan antik kaplumbağaları ve timsahları kolayca avlayabilir. Bilim adamları, bu Titanoboa'nın habitatı nedeniyle çok büyük bir boyuta ulaşabileceğine inanıyor.

KÖMÜR MADENİNDE KEŞFEDİLDİ

Titanoboa yılanlarının habitatı oldukça sıcaktı. Bugünün sıcaklığından çok daha sıcak ortamda yaşayan Titanoba gibi sürüngenlerin vücut ısısı ortam sıcaklığına bağlı olup ve metabolizma yavaşlamadan önce çok yükselebilir. Sıcak bir iklimde yaşayan bu yılan, daha yüksek sıcaklık daha dağınık kütlesini desteklediği için büyüyebilir.

Bu yılan, 58 milyon ila 60 milyon yıl öncesine ait birkaç fosilden tanımlandı. Yılan ilk olarak 2009 yılında, Kolombiya'daki bir kömür madenindeki kayalardan keşfedildikten yaklaşık beş yıl sonra tanımlandı.

Star Gazetesi