Avrupa Güney Gözlemevi'ne (ESO) bağlı Çok Büyük Teleskop (VLT), 1300 ışık yılı ötedeki CG4 nebulasını görüntüledi. Ağzını açmış bir canavarı anımsatan görüntüsüyle 'Canavarın Ağzı' olarak da adlandırılan gaz ve toz bulutu, detaylı fotoğrafında yapısına ait yeni bilgiler sundu.
Gökbilimciler, yeni detaylar sayesinde Puppis Takımyıldızı'nda yer alan nebulada yıldız doğumunun nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalışıyor. Araştırmada yer alan Paranal Gözlemevi'nden Dr. Henri Boffin, 'fotoğraftaki kürelerin görünür ışığı bloke eden çok soğuk gaz ve tozdan oluştuklarını' belirtti. Boffin, CG4'ün kendi yerçekiminin etkisiyle etkileşime girerek ısındığını ve yeni yıldızların doğumuna tanık olduğunu söyledi.
Görünümleri itibariyle ‘kuyrukluyıldız kürecikleri’ olarak ifade edilseler de, küreler kuyrukluyıldızlarla hiçbir bağlantı içermiyor.
Yıldızlar kozalardan hayat buluyor
Nebuladaki materyallerin yoğun etkileşimi 'kafa' olarak adlandırılan ve 1.5 ışık yılı genişliğinde bir yapı ortaya çıkarırken, yıldızlardan saçılan yoğun radyasyon kafanın sanki çözülüyormuş gibi görünmesine neden oluyor. Nebulanın başını oluşturan yapı, altında kalan materyali yakınlardaki yıldızlardan korurken, aşağılara uzanan 8 ışık yılı uzunluğunda bir kuyruk oluşturuyor.
Gökbilimciler koza görevi gören kürelerin, sıcak kozmik fırtınalar ve şiddetli morötesi ışıkla temasa geçtiğini ve bu şekilde yıldız oluşumunu sağladığını düşünüyor. CG4'e hakim olan kırmızı renk, nebulanın erozyona uğruyormuş görüntüsüne neden olan radyasyonla etkileşime giren hidrojen gazıyla ortaya çıkıyor.
Sen.com'a açıklama yapan Boffin, CG4'ün düzenini açıklayabildiklerini ancak bu tür gaz bulutlarının yeni yıldızların doğumunu nasıl sağladığını henüz kesin olarak anlayamadıklarını söyledi. CG4'ün sıcaklık, kütle ve içerdiği materyallerin özellikleri analiz edilerek, Evren'in önemli bir sırrının ortaya çıkarılması amaçlanıyor.
CG4’ün anlaşılmasıyla, bir diğer yıldız fabrikası olan Yaratılış Sütunları hakkında da yeni bilgilere ulaşılması amaçlanıyor.
Kaynak: Al Jazeera