4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Geri sayım başladı! Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı 24'e konuştu: Sürprizlerim olacak

Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için geri sayım başlarken Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzay misyonunu 24 TV'ye anlattı. Uzayı daha önceden 'hayal' olarak nitelendiren Gezeravcı, 'Hayallerimizi engelleyen örtülü perde devletimizin güçlü iradesiyle sonuna kadar açıldı' ifadelerini kullandı. Gezeravcı, uzay giderken yanında neler taşıyacağına ilişkin için ise 'Bazı sürprizlerim olacak' dedi. Bakan Uraloğlu, ise Gezeravcı'nın milli çağrı işaretiyle iletişim kuracağını bildirdi.

Star Gazetesi6 Ocak 2024 Cumartesi 12:49 - Güncelleme:
Geri sayım başladı! Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı 24'e konuştu: Sürprizlerim olacak

ABD'nin Florida eyaletinden Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) hareket edecek Alper Gezeravcı'nın karantina süreci başladı.

Uzay aracı eğitimini başarıyla tamamlayan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzay misyonunu 24 TV'ye anlattı.

Fırlatmanın ardından ISS'de 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak ilk Türk astronot Gezeravcı, misyonda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

Karantina süresinin başladığını dile getiren Gezeravcı, "Bir anne babanın evladının bu hayatta attığı ilk attığı adım ne kadar değerliyse bugün bizim uzaya attığımız adım da gelecek nesillerimiz için bir o kadar değerli. Devletimizin güçlü iradesiyle kararı verilmiş olan ilk uzay görevimizin icra edilmesine son 2 hafta içerisindeyiz. Karantina süresine başladık. Ayın 17'sinde ise fırlatmamız planlı. Daha öncesinde tecrübelerinden yararlanabileceğimiz bir örnek yoktu ama bundan sonraki nesillerimizin artık atacakları adımlarda kendilerine bir tecrübe sağlayacak bütün birikimi elde edecek halde göreve hazır hale geldi" dedi.

Muşlu öğrencilerin hazırladığı TÜBİTAK projesi kapsamında propolisin antibakteriyel etkisinin uzayda test edileceğini ve sonucunu merakla beklediğini dile getiren Gezeravcı, "Filmlerde belgesellerde uzaya ilişkin bir şey gördüğümde havacılığın içinde olsam da "Bu hayal, bize ait değil. Bu başka ülkelerin insanına ait bir hayal" sözleriyle kendi kendime telkin ederdim. Çok şükür bundan sonra gelecek nesillerimiz kısıtlamayla karşılaşmayacak" dedi.

"Hayallerimizi engelleyen örtülü perde devletimizin güçlü iradesiyle sonuna kadar açıldı" ifadelerini kullanan Gezeravcı, Yörük kültürüne ait sembolleri uzay giderken yanında taşıyacağını söyledi. Gezeravcı, "Aile fotoğrafımı ve TSK'da göreve başlarken hava kuvvetlerdeki ilk peçimi uzaya götürüyor olacağım. Türk kültürümüzü orada gösterebileceğim bazı sürprizlerim olacak" dedi.

TÜRKİYE'NİN İLK UZAY YOLCUSU ALPER GEZERAVCI, MİLLİ ÇAĞRI İŞARETİYLE İLETİŞİM KURACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan Milli Uzay Programı ile Türkiye'nin 10 yıllık uzay planlaması ve stratejisinin açıklandığını anımsattı.

Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için geri sayımın sürdüğüne işaret eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Planlanan şekliyle gitmesi halinde uzaya çıkacak ilk Türk olma ünvanını kazanacak Gezeravcı, kendisine ait amatör telsizcilik belgesi ve çağrı işaretiyle yine bir başka ilki gerçekleştirerek, milli çağrı işaretiyle uzay seyahatine başlamış olacak. Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu kapsamında Gezeravcı'ya TÜBİTAK UZAY'ın talebi üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından, milli 'TA5TRU' çağrı işareti tahsis edildi."

Uraloğlu, görevi süresince Gezeravcı'nın, TÜBİTAK UZAY koordinasyonunda Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi ve Yozgat Fevzi Çakmak İlkokulu öğrencileriyle iletişim kuracağını belirterek, "Bu amaçla Gezeravcı'ya özel amatör telsizcilik etkinlikleri için ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithafen 'TC100ISS' çağrı işareti tahsis edildi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapacak Türk uzay yolcusu Gezeravcı, milli çağrı işaretiyle iletişim kuracak." ifadesini kullandı.